Kultúra

Szentimentálé – a 30Y másik oldala + VIDEÓ

Szentimentálé – a 30Y másik oldala + VIDEÓ

2012. november 15., csütörtök
Szentimentálé – a 30Y másik oldala + VIDEÓ

A 30Y árnyékgyűjteményének nevezte Beck Zoltán a hamarosan megjelenő Szentimentáléra kerülő dalokat, melyek – ahogy fogalmazott – maguk is várni akartak arra, hogy megtalálják saját formájukat. Az új albumról, melynek november 17-éig bárki lehet társproducere, s a borítóján is a rajongók alkotásai szerepelnek, a frontemberrel beszélgettünk.

- Mikor döntött úgy a zenekar, hogy a Szentimentálé koncerteken elhangzó dalokat külön albumként is megjelentessétek?

- Szentimentálé koncertet talán 2004-ben adtunk először. Íródtak úgy dalok, amelyek a zenekar sorlemezeire nem kerültek föl, mert valahogy nem illettek az albumokra, például azért, mert a megszólalásmódjuk nagyon más volt. Így az évek során gyülekeztek azok a dalok, amik meg akartak szólalni. Az évi egy-egy Szentimentálé koncertek anyaga valahol a 30Y árnyékgyűjteményének tekinthető, és a barátaink egyre többször kérdezték, hogy miért nem vesszük már fel ezeket a dalokat, s ez volt a motiváció, végül belefogtunk.

- Ezzel a 30Y-anyaggal mégis miért kellett ennyit várni, hiszen huszonnyolc dalnál jóval kevesebb is kitesz egy albumot?

- Ezek a dalok maguk is várni akartak, mert nem nagyon irányítgattuk, és hagyni kellett, hogy megtalálják a maguk jó formáját. Ahogy az évek haladtak, sokféle dal belesodródott a Szentimentálé repertoárjába, olyanok is, melyeket már lemezre vettünk, de nagyon átírtuk, de vannak, melyeket nem mi írtunk, de valami miatt az életünk során elénk kerültek, s meg akartuk őket szólaltatni. Így végül majdnem 30 dal állt össze. Ezt nagyon nehéz lemezként elgondolni, inkább projekt vagy csomag.

- Azt mondod, hogy a dalok várni akartak... mégis mire?

- Szerintem jót tesz a daloknak, ha maguk keresik a megszólalásmódjaikat. Jól lehet érezni, amikor elkezdesz kényszeríteni egy dalt valamilyen irányba, és ezeket a megoldásokat ledobják magukról, egyszerűen hiteltelenek lesznek, lehamisodnak, persze nem zenei értelemben, de valahogy kiveszik belőlük az igazmondás, ami az erejük. Amikor úgy szólalnak meg, ahogy elhiszed, akkor azt meghallod. Nem azért, mert nagyon különleges zenei teljesítmény van mögötte, hanem hallod, hogy ez az adott dalnak egy hiteles formája. Úgy gondolom, hogy azoknak a vendégdaloknak, amelyek a 30Y lemezekről a Szentimentáléra verődtek, többféle hiteles megszólalásuk van.

- A Szentimentálé-projekt kapcsán több dologba is bevonjátok a rajongókat. Egyrészt bárki lehet társproducere a november 26-án megjelenő albumnak, másrészt maga a borító is a Városlepedő-akció alkotásaiból állt össze. Miért fontos, hogy ennyire aktívan kapcsolódjon a zenekar a rajongókhoz?

- Ez gyakorlatilag bele van kódolva a történetünkbe, hiszen a zenekar a kezdetektől fogva nem nagyon különbözött a közönségétől, mindig valamilyen organikus viszonyunk volt az emberekkel, akik minket hallgatnak. Ma is azt gondoljuk, amit tizenkét éve, hogy a zene nem történik meg csak attól, hogy mi eljátsszuk. Van a zenének az a pillanata, amit együtt élünk át, csak akkor működik a dolog. A 30Y nem tud vurlicer lenni, ami szimplán csak 30Y dalokat játszik. A Városlepedő program is egy példa. Amikor az a turnénk volt, ide Szegedre is hoztunk lepedőt, az emberek telefirkálták mindenfélével, írtak rá nagyon csúnyákat, nagyon szépeket, nagyon szerelmeseket és nagyon utálatosakat. Rajzoltak rá csodaszépen kivitelezett munkákat és krikszkrakszokat. Egyszerűen élvezték az emberek, hogy van egy felület, amit össze lehet firkálni. Szerintem ez egy jó dolog. Lehet, hogy a 30Y nem más, mint egy felület, amit összevissza firkálunk. Mi is ezt trsszük, mert nálunk is van toll, s valószínűleg nálunk van többet ilyen színes toll, mint azoknál, akik még ráfirkálnak. Amikor a Szentimentálé lemez grafikai terveit elgondoltuk, nem akartuk, hogy saját kreatívjaink közül egy profi munkát hozzon létre. A cél az volt, hogy ne mi rajzoljuk ezt a borítót, hanem a városlepedők motívumai legyenek, amik a borítót rajzolják. Az emberek úgy is hozzájárulnak a lemezhez, hogy ők csinálták meg a borítót. Szerintem nagyon menő lett!

- Producer is lehet bárki, november 17-éig felkerülhet a neve a rajongóknak a készítők közé. Ez miért fontos a zenekar számára?

- Ez a köszönetről szól, nem arról, hogy az előrendelési szakaszban olcsóbban kapsz meg valamit, hiszen a nevük megjelenik a zenekar honlapján, mint aki Hollywood-i producerként finanszírozta a lemezt, beleszállt abba, ami létrejött. S hogy legyen ez az örökkévalóságnak is, amikor már nagyon nehéz lesz bekapcsolni a számítógépet, ezért bakelit és a CD-anyagokon is megjelennek ezek az emberek. Azt hiszem ez a nyomot hagyás ügy mindenkit valamilyen módon izgat, mármint nem a 30Y életművében, hanem, hogy a létezésünknek legyen valamilyen dokumentációja.

- A 30Y történetében a Szentimentálé abban is újat hoz, hogy eddig nem jelent meg bakeliten a zenétek...

- Személy szerint sokkal jobban vonzódom az analóg, mint a digitális dolgokhoz. A lemezeim persze megvannak tömörített, digitális formátumokba a praktikum okán, a telefonomon vagy a gépemen, de a kedvenceim bakeliten is. A bakelit a befogadásnak az a módja, amikor nem háttérzeneként hallgatsz valamit. Emellett persze piszok önző fickók vagyunk, akik azt gondoljuk, hogy végre egyszer sercegjen a tű a bakeliten, s olyan mélyeink és magasaink legyenek, amiket az mp3 nem nyír ki, hogy halljuk a zene lehetséges teljes spektrumát! Lehet, hogy ez csak magunknak szól, hogy fölrakjuk egyszer a lemezt, és mondhassuk azt, hogy ez most tényleg szól.

- Az új anyagnak lesz-e turnéja, s ha igen, akkor mikor hallhatják például a szegediek élőben?

- A zenekar lezárja az utolsó klubturnét december 30-ával és február közepén már pontos dátumok lesznek, tavasszal utaztatjuk a Szentimentálét. A zenekar országos turnéra akar indulni ezzel az anyaggal is, és mindig nagy örömmel játszottunk Szegeden, evidens dolog, hogy a Szentimentálé anyagát is szívesen hozzuk el. http://www.youtube.com/watch?v=43J8GtuWZr0

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.