Közélet

Polgármesteri Piknik Ópusztaszeren

Polgármesteri Piknik Ópusztaszeren

2012. november 23., péntek
Polgármesteri Piknik Ópusztaszeren

November 22-én, csütörtökön az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartották a Kiskunsági Nemzeti Park által szervezett Polgármesteri Pikniket, melyre közel 50 résztvevő érkezett. A KNP tevékenységével érintett települések vezetőivel komoly társadalmi hatással bíró témákról folytattak eszmecserét. A szakmai fórumot követően a KNP munkatársai darulesre invitálták a környező települések vezetőit.

A találkozót

Kertész Péter

köszöntőszavai nyitották meg. Elmondta, hogy a mai versenyhelyzetben az Emlékpark és a régió települései egymásra vannak utalva. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben szorosabb kapcsolat, hatékonyabb együttműködés alakul ki mind a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, mind a környező településekkel. Ezt követően

Kispál Gyöngyi

, az Emlékpark munkatársa ismertette a jelenlévőkkel a közeljövőben megvalósuló Puszta Háza projektet. "Szeretnénk nyitottabb, további együttműködéseket kereső szervezetté válni, és új partnereket megnyerni annak érdekében, hogy a jövőben is megőrizhessük a természeti értékeket és erőforrásokat a társadalom számára" – ezt már

Boros Emil

, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója mondta. A nemzeti parkokat és általában a hivatalos természetvédelem képviselőit az elmúlt évtizedekben gyakran érte az a vád, hogy számos területen a gazdasági-társadalmi fejlődés kerékkötői. A Kiskunsági Nemzeti Park azonban a vidékfejlesztés környezeti ügyeiben meghatározó, integráló tényezőként szeretne részt venni a régió életében. Ennek jegyében szervezték meg a találkozót Ópusztaszeren, ahová a KNP tevékenységével érintett települések vezetőit hívták meg. A Polgármesteri Pikniken olyan természetvédelemmel kapcsolatos témákat érintettek a résztvevők, melyeknek komoly társadalmi hatásai is lehetnek: növelhetik egy terület agroökológiai potenciálját, turisztikai vonzerejét, és megélhetést biztosíthatnak a helyieknek. Ilyen program például, a várhatóan jövőre induló Homokhátság vízpótlását célzó uniós támogatású projekt, amely 3,6 milliárdos beruházással, megújuló energiaforrások felhasználásával, és a már meglévő vízi műtárgyak újjáélesztésével kívánja megoldani a terület vízhiányának enyhítését. Ez a program 14 településen, összesen 43.000 embert érint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.