Közélet

Pipás Pistát alkották újra a képregényrajzolók Szegeden + FOTÓK

Pipás Pistát alkották újra a képregényrajzolók Szegeden + FOTÓK

2012. november 18., vasárnap
Pipás Pistát alkották újra a képregényrajzolók Szegeden + FOTÓK

Kiállították, vásárolták, bemutatták, sőt még rajzolták is a képregényeket a Somogyi-könyvtárban szombaton. A 4. Szegedi Képregényfesztivál bizonyította: a "kilencedik művészet" jóval többet jelent maszkos, búvárruhás hősök gyermektörténeteinél.

Lassan hagyományszerűen idén novemberben ismét képregényfesztivált rendeztek Szegeden: a Somogyi-könyvtár több szintjén kiállítással, vásárral és számos témákban tartott előadásokkal várták a képes füzetek kedvelőit. A megvásárolható képregények között számos ismert, filmadaptációkat is megért alkotások sorakoztak a fiatalokat célzó szuperhős-kalandoktól (Batman, Superman, Hellboy) a kimondottan felnőtteknek szóló alkotásokon át (Sin City) az európai gyomornak néha már kissé túl "fűszeres" mangákig. Nem csak olvashattunk, de előadásokon közelebbről megismerkedhettünk ezekkel a történetekkel: a könyvtár első emeletén a tízórás megnyitót követően délután négyig számos, képregényekhez köthető téma a terítékre terítékre. Szóba került többek között a digitális képregényalkotás, az irodalom és a képregény kapcsolata és a női egyenjogúság kérdése a keleti mangában. Három kiállítás is helyet kapott a Somogyiban: Röhög az egész osztály címmel

Miklosovits László

Karinthy-ihletésű képregényével ismerkedhettünk meg, és

Hanza Tamás

magángyűjteményét is megtekinthettük az ötven éves Pókember-füzetek kapcsán. Idén az rendezvény díszvendége

Haui József

illusztrátor, képregényrajzoló volt, akinek műveiből szintén összeválogattak egy tárlattal. A több évtizedes rajzfilmes múlttal bíró illusztrátornak köszönhetjük például a Vízipók-csodapók sorozatot, de számos képregény és animációs film megalkotásában részt vett. Hatvanadik születésnapja alkalmából a Somogyi-könyvtár is felköszöntötte.

Színházba megy a szegedi betyár

A megnyitón Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója alkotói feladatot is meghirdetett a jó kézügyességgel megáldott rajzolók számára. A színház 2013. január 25-én ősbemutatóként tűzi műsorára Pozsgai Zsolt Pipás Pista című zenés tanyawesternjét, melynek alkalmából a darab címszereplőjét, a szegedi tanyavilág legendás alakját kell megrajzolni. A legsikeresebbnek ítélt munkákat (az alkotókkal egyeztetve) az ősbemutató promóciójához használják majd fel. Már a könyvtárban is számos "fantomkép" készült a hétszeres gyilkosságért halálra ítélt Pipás Pistáról (eredeti nevén Rieger Pálné), akiről a történet szerint csak a börtönben derült ki, hogy nő, rendkívüli ereje, féktelen ivászatai és férfias megjelenése miatt korábban senki sem feltételezte ezt róla. Kasza Magdolna grafikus, a Hologram-computer kft művészeti igazgatója a borostás, férfias vonásokban megbúvó nőiséget szerette volna belecsempészni rajzába. Segítségül a készülő színdarab egy jelenetét kapta meg, valamint egy leírást Pipás Pistáról. "Egy kicsit ijesztőnek kellett lennie, hiszen mégiscsak egy gyilkosról, egy betyárról van szó. Emellett azért szerettem volna kicsit a női mivoltját is elrejteni a képen, a szeme árulja el leginkább, és alacsonyabbra is rajzoltam" - mutatta be portálunknak az általa készített figurát Kasza Magdolna.

Kossuth Lajos képregények amerikai kisfiúknak

A grafikus gyerekkora óta rajzol, első képregényét (A sárkány címmel) még főiskolásként készítette el. Főként történelmi témájú képregényeket készít, melyek nem csak szórakoztató, hanem oktató célt is szolgálnak. "Az amerikai magyarok cserkészszövetsége rendelt meg képregényeket, melynek célja, hogy a kint élő magyar gyerekek megismerkedhessenek hazánk történelmével és kultúrájával. A kint élő családok között sokan már generációk óta nem jártak Magyarországon, a gyerekek ezekből a képes füzetekből ismerkedhetnek meg Kossuth Lajossal, az árpád-házi királyokkal és számos történelmi szereplőnkkel" - magyarázta. Segítségére egy történész ismerőse van, akivel minden képkockát átnéznek a korhűség megőrzésének érdekében. Készített már a honvédség megrendelésére toborzást segítő képregényt is a grafikus, melyet egyedi meglátása miatt díjaztak: a legtöbb harckocsis, egyenruhás alkotás helyett ő három, angyalbőrbe bújt fiatal nagymamájának mókás párbeszédeit írta le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.