Közélet

Orbánt a szavazók 32, Bajnait 19 százaléka látná szívesen kormányfőként

Orbánt a szavazók 32, Bajnait 19 százaléka látná szívesen kormányfőként

2012. november 30., péntek
Orbánt a szavazók 32, Bajnait 19 százaléka látná szívesen kormányfőként

Orbán Viktort a szavazók 32 százaléka, míg Bajnai Gordont 19 százaléka látná szívesen miniszterelnökként a Századvég novemberi közvélemény-kutatása szerint, amelynek eredményéről a cég pénteken tájékoztatta az MTI-t. Az adatok azt mutatják, hogy némileg csökkent a bizonytalanok aránya és növekedett a választási hajlandóság.

A november 26. és 29. között, ezer felnőtt megkérdezésével készült kutatás eredménye szerint

Orbán Viktor

miniszterelnököt a választók 32 százaléka, míg

Bajnai Gordont

, a bejegyzés alatt álló Haza és Haladás Egyesület elnökét 19 százaléka látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 5 százaléka

Mesterházy Attila

MSZP-elnököt, 3 százaléka Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, míg 21 százalékuk valaki mást képzelne el ebben a pozícióban. A bizonytalanok aránya 10 százalék. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 22 százalékos, az MSZP 12 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a csoportban 9, az LMP-é 4 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága jelenleg 6 százalékos a teljes népességen belül. A kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 40, az MSZP 27 százalékon áll. A Jobbikra 18, az LMP-re pedig 5 százalékuk adná voksát. A Demokratikus Koalíciót ebben a körben 3, egyéb pártokat pedig 7 százalék juttatná be a parlamentbe. A Századvég kitért arra, hogy novemberben némileg csökkent a bizonytalanok aránya és növekedett a választási hajlandóság. A választókorúak 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, szemben az októberi 45 százalékkal. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya enyhén csökkent, jelenleg a megkérdezettek 45 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.