Gazdaság

Orbán: transzferunió felé tolódik az EU

Orbán: transzferunió felé tolódik az EU

2012. november 26., hétfő
Orbán: transzferunió felé tolódik az EU

Rossz irányba tolódott el a következő európai uniós költségvetésről szóló vita, ezért nem jött létre megállapodás a brüsszeli csúcstalálkozón - így értékelte Orbán Viktor miniszterelnök az EU-s állam- és kormányfők múlt heti tanácskozását hétfői ljubljanai sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére.

Az EU lassacskán a transzferunió irányba tolódik - fejtette ki -, mégpedig a piacival azonos felfogás következményeként, vagyis hogy minden ország kiszámolja, mennyit ad be a közös büdzsébe, mennyit vesz ki onnan, és neki kedvező eredményre törekszik. Holott az elején nem arról volt szó, hogy "nemzeti alapon adunk-veszünk, kiegyenlítünk", hanem közös célok finanszírozásáról - így például a fejletlen régiók felzárkóztatásáról -, valamint arról, hogy egy olyan közös politika valósul meg, amely összességében mindenki javára válik - mondta a

Janez Jansa

szlovén kormányfővel közös tájékoztatón az egynapos ljubljanai látogatáson tartózkodó

Orbán Viktor

. Szerinte Európának a költségvetési vitában el kell döntenie: üzleti transzferunióvá alakul, vagy fenntartja, hogy elvei vannak, gazdaságpolitikai filozófiája van, bizonyos ágazatokat pedig, így többek között az említett területpolitikát és a mezőgazdaságot, közös költségvetésből finanszíroz. Azzal kapcsolatban, hogy egy múlt heti kormányhatározat szerint

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter uniós főtárgyalóként felel a 2014–2020-as programozási időszak előkészítéséért, a kormányfő jelezte: a tárcavezetőnek az intézményrendszer átalakítása a feladata, nem pedig az uniós költségvetési tárgyalások vezetése. Mint fogalmazott, a pénzről a miniszterelnökök tárgyalnak, a gazdasági miniszter pedig az uniós források felhasználását szabályozó intézményrendszerrel kapcsolatban tartozik felelősséggel. Janez Jansa szlovén miniszterelnök a sajtótájékoztatón a brüsszeli csúcstalálkozót úgy értékelte, tettek bizonyos előremutató lépéseket, majd úgy vélekedett - utalva arra, hogy országa és Magyarország is tagja a kohézió barátai elnevezésű csoportnak -, sikerül majd megvédeni a kohéziós alappal kapcsolatos magyar és szlovén állásfoglalást is. Megállapodás nélkül ért véget múlt pénteken Brüsszelben az unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről tartott EU-csúcstalálkozó. Mint a nyilatkozatokból kiderült, nem sikerült áthidalni azt a szakadékot, amely a kiadások drasztikus visszanyesését hajlíthatatlanul követelő britek és az ennél kompromisszumkészebb tagországok között keletkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.