Közélet

Önkormányzati rendészet alakul a Homokhátságon

Önkormányzati rendészet alakul a Homokhátságon

2012. november 15., csütörtök
Önkormányzati rendészet alakul a Homokhátságon

A homokháti kistérség közbiztonsági helyzetének javítása érdekében tervezett intézkedésekről tartottak szerdán délután sajtótájékoztatón Mórahalmon.

A város polgármestere,

Nógrádi Zoltán

országgyűlési képviselő, a kistérségi társulás elnöke elmondta, hogy a néhány hete egy mórahalmi tanyán történt gyilkosság – amelynek áldozata egy helybéli, elkövetői román vendégmunkások voltak – borzolta az itt élők kedélyét. A környéken egyébként 5-10 évente fordul elő hasonló eset. Az ügyből egyesek pártpolitikát igyekeztek csinálni, éjszakai felvonulással félelmet keltettek - a történteket országgyűlési képviselőként is visszautasította a politikus. A történtek miatt is, az önkormányzatoknak kötelességük átgondolniuk, mit tehetnek a lakosság biztonságérzetének javításáért. A Homokháti Kistérség Többcélú Társulásához tartozó települések polgármesterei egyhangúlag elhatározták, előterjesztést készítenek, amelyben rögzítik a teendőket, valamennyi testület megtárgyalja azt. A jegyzői eszközrendszert bővíteni kell az adott település arculatának megfelelően. Szükség van bűnmegelőzési bizottságok létrehozására, miként őrszolgálatra, a külföldi vendégmunkások szállásadóinak megadóztatására. Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék kezdeményezésére az országban elsőként önkormányzati rendészetet hoznak létre, amely megfelelő jogosítvánnyal rendelkezik majd a bűnmegelőzéshez, a jelenlegi civil szervezeteknél határozottabb fellépéshez. Ehhez a megfelelő költségvetési hátteret is meg kell teremteni.

Sánta Gizella

, Ruzsa polgármestere megerősítette, a települések közös érdeke, hogy a térségben élők biztonságérzete erősödjék.

Matuszka Antal

, Zákányszék első embere arról beszélt, hogy nem a külföldi munkaerőt igénybe vevő gazdákkal való szembefordulásról van szó. Nem kell bűnbakokat keresni a helyzet kialakulásáért, inkább összefogni a javítás érdekében. A gazdák megértőek, úgy nyilatkoztak, anyagilag is szívesen támogatnák a majdani önkormányzati rendészet működését.

Petró Ferenc

ásotthalmi polgármester elmondta, hogy felmérést végeztek, amelyben az iskolások szüleit kérdezték: kiderült 99 százalékuk a közbiztonságot tartja a legfontosabb kérdésnek a település életében. Bordányban kedvezőek a bűnügyi statisztikák, kevés a vendégmunkás is – fejtette ki

Tanács Gábor

polgármester. Örül a térségi kezdeményezésnek.

Kis-Péter Géza

domaszéki faluvezető azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságban megnőtt a kézi erő iránti igény, jönnek a határon túlról is a térségbe dolgozni. Ezzel együtt kell élni, ám össze kell hangolni a bűnmegelőzési munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.