Vélemény

Nem az iskolákat, magát félti Botka

Nem az iskolákat, magát félti Botka

2012. november 8., csütörtök
Nem az iskolákat, magát félti Botka

Nagyon jelentős politikai potenciája van Szegeden az iskoláknak, leginkább Botka László számára. A sírás, a „megvédjük az iskoláinkat” duma, a parlamenti nagy hevület nem a gyerekek, a pedagógusok védelméről szól, sokkal inkább arról, hogy milyen jelentős politikai tőkét veszít az önkormányzat és főként annak feje, hogyha az államhoz kerülnek az iskolák.

Szinte minden a polgármestert népszerűsítő beszéd, évértékelés, évnyitó, nemzeti ünnep stb. megjelent egyes oktatási intézményben, burkolt és kevésbé burkolt politikai üzenetekkel. Az összes iskolaigazgatót a város nevezi ki, minden pedagógus az önkormányzaton keresztül kapja a pénzét, és ha a szükség úgy hozza, lehet velük sakkozni. Gondoljunk csak arra, mennyi szavazatot zsebelhetett be Botka, mikor a pedagógusoknak bérkiegészítést adott a város kasszájából a 2010-es választások környékén. Ezen kívül az igazgatók bármikor berendelhetők, rendkívüli helyzetben utasíthatók, rájuk lehet telefonálni. Emlékeznek még, micsoda hangulatkeltő cirkuszba küldte bohóckodni a diriket polgármesterünk, mikor a 2012-es költségvetés tervezésekor papírcetliket szórt eléjük elvonási utasításokkal beindítva ezzel

az önkormányzati fűnyírót?

Ugyanannyi állami normatíva mellett, 800 milliót akart megspórolni a város az iskoláin. Érthető, hogy dühös a szegedi vezetés, ha a jövőben elesik ilyen lehetőségektől. Más, Botka Lászlót a megyében egyedüli sajtótermékként olykor személyesen is kritizáló SZEGEDma.hu egy iskolásokat célzó ötlettel jelent volna meg az egyik városi suliban, de a kedves fogadtatás után másnap jött a telefon, hogy „bocsi, de csörgött a piros készülék a diri asztalán, a kabinetből telefonáltak, hogy le vagytok tiltva”. De az előbbiek csak amolyan apróságok az iskolaépületek körül megjelenő politikai biznisz mellett. Ugyanis az átlagpolgár felé nemigen szokták kommunikálni a torony alól azt a tényt, hogy a város különböző beruházásaihoz úgy vesz fel hiteleket – ami lassan már a 30 milliárdnál tart -, hogy fedezetként az iskoláknak a sok száz milliót érő ingatlanjait használja. Bevett szokás, csak úgy mondom. Szóval a fentieken még egyszer végigszánkázva, nem a demokráciát félti Botka, á dehogy, saját magát, ugyanis jelentősen csökken a politikai mozgástere, nehezebb lesz Szeged hátán lovagolni és a város helyett, tovább építeni saját karrierjét. Szívás!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.