Bulvár

Négy évre ítélték egy adócsaló makói vállalkozót

Négy évre ítélték egy adócsaló makói vállalkozót

2012. november 20., kedd
Négy évre ítélték egy adócsaló makói vállalkozót

Négy év börtönbüntetésre ítélt nem jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden egy tollfeldolgozással foglalkozó makói vállalkozót, aki vádlott-társaival együttműködve fiktív számlák felhasználásával több mint 188 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul.

A bíróság a férfival szemben kétmillió forint pénzmellékbüntetést és húszmillió forintnyi vagyonelkobzást szabott ki, a már felszámolás alatt lévő vállalkozással szemben pedig 188 millió forintra vagyonelkobzást rendelt el. A fiktív számlákat felhajtó másod- és harmadrendű vádlottat egyaránt két év, végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett börtönnel sújtotta a bíróság. A számlákat kiállító negyed- és ötödrendű vádlottat másfél, illetve két év végrehajtandó börtönre ítélte a törvényszék. A klárafalvi tollfeldolgozó üzemet többségi tulajdonosként irányító elsőrendű vádlott 2005 augusztusa és decembere között nagy mennyiségű alapanyagot szerzett be számla nélkül. Annak érdekében, hogy a vásárlásokat könyvelésében lefedje, a másod- és harmadrendű vádlott közvetítésével számlákat szerzett a negyed- és ötödrendű vádlottól.

Joó Attila

tanácsvezető bíró a Szegedi Törvényszék legrégebben folyamatban lévő büntetőügyében hozott ítélet indoklásakor hangsúlyozta, hogy a vádlottak több mint 2,3 milliárd forintos adósságot hátrahagyó cégei, amelyekkel szemben felszámolási eljárás van folyamatban, nem lehettek képesek a számlákon szereplő hatalmas mennyiségű toll szállítására. A számlák fiktív voltát igazolja az is, hogy a tollfeldolgozótól érkező 30-60 millió forintos utalásokat a vádlottak minden alkalommal készpénzben még aznap fölvették a cégek számláiról. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be, illetve szintén gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.