Kultúra

Márton-napi libaprogramok Ópusztaszeren

Márton-napi libaprogramok Ópusztaszeren

2012. november 6., kedd
Márton-napi libaprogramok Ópusztaszeren

Libatepertő –és újborkóstolás, szertartásos dugózás, libakereső verseny sült libáért és sok más érdekesség várja mindazokat, akik 2012. november 10-én, szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Márton-napi libatorjára. A Márton nevű látogatók díjmentesen vehetnek részt a programon!

Hagyományőrzőink kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket, akik Márton-napi oskolában is okosodhatnak. A családok „libás” ínyencségeket kóstolhatnak, élő népzenére padkaporos táncot rophatnak.

Márton-napi mondások:

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" – tartja a mondás. Márton-napon már a középkorban országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak.

Szent Márton

napjára általában megforr az újbor. "A bornak Szent Márton a bírája" - tartja a mondás. A régiek úgy gondolták, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget vesznek magukba.

Programok:

11.30 Zenés hírverés az Emlékparkban, gyülekezés a Rotundánál. 12.00 Déli harangszó 12.05 Felvonulás a Rotunda bejáratától az Olvasókörig „Márton a bornak bírája” – az újbor bemutatása, értékelése, lopózás az Olvasókör előtt „”Ludas” kézműves foglalkozások kicsiknek „Borfujtás” - A hordók ünnepélyes dugózása 13.00 Libakereső verseny. A felnőtt- és gyerekverseny győztese 1-1 egész sült libát, a 2. és 3. helyezettek értékes ajándékokat kapnak. 14.00 Márton-napi Oskola „Padkaporos” tánc és muzsika 20 % kedvezmény a Szeri Csárda Márton-napi étkeinek árából!

Ízelítő a menüből:

- Falusi libaleves csigatésztával - Kemencében készített, libahúsos töltött káposzta - Tanyasi fokhagymás libacomb, vörösboros párolt káposztával és sült fahéjas almával A program a Hungerit Zrt. támogatásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.