Gazdaság

Magyar narancsot találtak az ellenőrök Makón

Magyar narancsot találtak az ellenőrök Makón

2012. november 19., hétfő
Magyar narancsot találtak az ellenőrök Makón

„Álőstermelőket” bírságolt az igazgatóság

Öt esetben szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési bírságot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága pénteken reggel, Makón, a városi piacon.

A zöldség- és gyümölcsárusítók ellenőrzése során, legtöbb esetben az áru származási országának megjelölése hiányzott vagy szabálytalan volt, így például „magyar” narancsot és citromot is találtak az ellenőrök. Csongrád Megye egész területén folyamatosan szűrik az „álőstermelőket”, ezzel párhuzamosan pedig ellenőrzik a piacon lévő áruk eredetét, származását és a permetezési naplókat. A Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az ellenőrzés során tapasztalt legkirívóbb szabálytalanság az volt, hogy egy kereskedő az általa eladásra kínált narancs és citrom származási országnak Magyarországot tüntette fel, az olasz termesztésű szőlőt, pedig szintén magyarként árulta. Egy őstermelő nem tudta igazolni az almája származási országát és minőségi osztályát sem. Találtak árust, aki olyan paradicsomot kínált, amelyen sem származási ország, sem minőségi osztály nem szerepelt, másutt zöldpaprikát árultak jelölés nélkül. Minden esetben élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására került sor.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága a köznyelvben csak „álőstermelőként” ismert kereskedőket kutatja. A kereskedelmi tevékenységet folytató őstermelők között sok olyan akad, aki nem a saját földjén megtermelt árut kínálja, tehát az adózási kiskapukat megtalálva más áruját továbbértékesítik. Előfordul, hogy a tisztességtelen magatartást tanúsító kereskedők bizonytalan helyzetbe hozzák az őstermelőket és mesterségesen leverik az árakat. Az alacsony árak miatt az őstermelők kénytelenek saját áruikat olcsóbban adni, ami veszélyeztetheti gazdaságuk fennmaradását. Az adózást kikerülő, ugyan őstermelőként regisztrált, de a piacon nem a szigorúan vett saját árut kínáló kereskedők esetén az Igazgatóság tájékoztatja a Nemzeti Adó és Vámhivatalt valamint Földművelésügyi Igazgatóságokat további eljárás lefolytatásának érdekében. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője,

Hódi László

a piacokon árusító termelők számára javasolja, hogy az őstermelőként kizárólag saját előállítású termékeiket árulják, amelynek származása, termőhelye nyomon követhető. Minden egyéb árusítás kereskedelmi tevékenységnek minősül. A növényvédelmi felügyelők és a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök folyamatosan ellenőrzik a permetezési naplót, az áruk jelölését, származását és kérhetik az őstermelői igazolvány felmutatását. Az ellenőrzések kiemelt célja a tisztességes kereskedelmi magatartást folytató termelők és kereskedők, valamint a végső fogyasztók, a vásárlók érdekeinek védelme. Zöldség-gyümölcs forgalmazással, a minőségi szabványokkal, a jelölésekkel kapcsolatos információkért a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság munkatársaihoz fordulhatnak a 62/535-740-es telefonszámon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.