Közélet

Lehallgatási botrány Szerbiában

Lehallgatási botrány Szerbiában

2012. november 2., péntek
Lehallgatási botrány Szerbiában

Ivica Dacic kormányfő és belügyminiszter pénteken cáfolta, hogy bármi köze lenne ahhoz a csütörtökön este kirobbant botrányhoz, amely szerint Szerbiában vezető politikusok telefonját hallgatták le.

Előző este

Aleksandar Vucic

miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy őt és Tomislav Nikolic államfőt lehallgatja a rendőrség. "Nekem ehhez, mint belügyminiszternek biztosan semmi közöm nincs" - hangsúlyozta

Dacic

. A "megengedhetetlen" ügy - mint fogalmazott - a rendőrség "homályos" ellenőrzési rendszerére vezethető vissza. A kormányfő egyúttal bejelentette, hogy személyi változások lesznek a tárcánál: "bárki, akinek köze van hozzá (a lehallgatásokhoz), nem maradhat helyén" - hangsúlyozta Dacic. A miniszterelnök szavai szerint Vucic telefonbeszélgetéseinek a lehallgatását a bűnügyi rendőrség rendelte el, amely azonban nem tudta, hogy a lehallgatott telefonszám a kormányfő-helyettesé. A szerb média szerint Vucic azt gyanítja, hogy a lehallgatás mögött olyan szerb üzletemberek állnak, akik jó kapcsolatokat ápolnak a rendőrséggel. A helyettes kormányfő a szervezett bűnözés elleni küzdelemért is felelős. Szerbiában jelenleg is folynak a nyomozások az elmúlt 12 esztendő vitatott privatizációi ügyében. A belgrádi parlament biztonsági szolgálatokat ellenőrző bizottságának elnöke, Jadranka Joksimovic pénteken közölte, hogy a testület felveti majd a szolgálatok által végzett titkos adatgyűjtésekre vonatkozó intézkedési és eljárási rend törvényességének kérdését. Joksimovic megígérte, hogy a közvéleményt rendszeresen tájékoztatják majd a bizottság tevékenységéről, ami azt a célt szolgálja, hogy Szerbiában "ne fordulhasson elő a mai helyzet - az állami vezetők telefonjának teljességgel engedélyezetlen és törvénytelen lehallgatása" - idézte a politikust a Tanjug szerb hírügynökség. A belügyminisztérium, a titkosszolgálat és a hadsereg által törvényesen rendszeresített antennák mellett mintegy 300 jogtalanul felállított lehallgató antenna is működik Szerbiában - írta a Politika pénteki számában. A 13 radarközpontban lévő hivatalos antennák a belügyminisztérium fennhatósága alá tartoznak, de az illetékes részlegvezetőnek - írja a Politika - nincs arról információja, hogy a központok területén illegálisan felállított antennák is lennének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.