Közélet

Lázár: a kormány célja az önkormányzatok kiváltása az adósságcsapdából

Lázár: a kormány célja az önkormányzatok kiváltása az adósságcsapdából

2012. november 16., péntek
Lázár: a kormány célja az önkormányzatok kiváltása az adósságcsapdából

A kormány célja az, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából, amelybe azok a szocialista kormányok évei alatt kényszerültek – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken az MTI-vel.

A politikus közleményében megköszönte

Botka László

(MSZP) szegedi polgármester "igazán különleges érdeklődését", amelyet az Hódmezővásárhely, illetve a személye iránt tanúsít, megfogalmazása szerint azonban ez sem a város, sem saját részéről "nem nyerhet viszonzást".

Lázár János

azt írta: "mi, hódmezővásárhelyiek igen konzervatív emberek vagyunk, és nem foglalkozunk Szeged pénzügyeivel, ahogyan Botka Lászlónak sincs semmi köze Hódmezővásárhely gazdálkodásához". "Magyarország kormányának a célja egyértelműen az, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából, amelybe a szocialista kormányok évei alatt kényszerültek. Félreértés azonban ne essék: ez Szeged számára nem kötelező! Ha Botka László valóban olyan sikeres gazdaságpolitikát folytat és nem csupán a nyilatkozatokhoz, de a tettekhez is van benne elég bátorság, nyugodtan utasítsa el a kormány ajánlatát, és kezelje azzal a magabiztossággal Szeged országosan is kimagasló adósságállományát, ahogyan más városok pénzügyeiben mutatja az irányt" - tette hozzá az államtitkár. Botka László csütörtökön az MTI-vel azt közölte: az állam 100 milliárd forinttal többet vesz el a települési önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvesz, továbbá a feladatátvállalás miatt a települések elveszítik hitelfedezetüket, így a Fidesz nem megmenti, hanem felszámolja az önkormányzatiságot. A szegedi polgármester pikánsnak nevezte, hogy a kormány éppen Hódmezővásárhelyen, közlése szerint az ország egyik leginkább eladósodott városában tette meg bejelentését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.