Közélet

Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjjal összefüggő ügyintézések és eljárások

Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjjal összefüggő ügyintézések és eljárások

2012. november 5., hétfő
Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjjal összefüggő ügyintézések és eljárások

Jövőre egyszerűsödhetnek a nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíjigazgatással összefüggő egyes ügyintézések és eljárások - derül ki a kormány honlapján hétfőn közzétett jogszabálytervezetből.

A hatásvizsgálati dokumentum szerint az ellátásokra vonatkozó szabályozás módosítását az indokolja, hogy a Magyary-program egyszerűsítési programjának elfogadásáról szóló kormányhatározatban előírták a nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíjigazgatással összefüggő eljárások egyszerűsítését. Azt írták, hogy a tervezett intézkedéssel a lakosság adminisztratív terhei csökkennek, és egyszerűsödik az ügyintézés. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombatig várja a véleményeket a tervezethez, amely több jogszabálynak, illetve azok mellékleteinek a módosítását tartalmazza. A változtatás érintené a nyugellátás iránti igény bejelentésére szolgáló nyomtatvány és elektronikus űrlap adattartalmát, a nyugellátás iránti igény bejelentéséhez csatolandó iratokat, a kivételes nyugellátás megállapítása, annak emelésének engedélyezése és az egyszeri segély engedélyezése iránti kérelem benyújtására szolgáló nyomtatvány és elektronikus űrlap kitöltéséhez szükséges adatok körét. A tervezetben előírják: át kell alakítani az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapját annak érdekében, hogy az átláthatóbb legyen, segítse elő az ügyfelek tájékoztatását, a szükséges adatlapok és elektronikus űrlapok egyszerűbben hozzáférhetőek legyenek, egyértelműen legyenek felsorolva a kérelemhez csatolandó dokumentumok, és könnyebb legyen a vonatkozó jogszabályokat megismerni. Az adatlapokat és az elektronikus űrlapokat úgy kell átalakítani, hogy a kérdések egyértelműek legyenek, lehessen tudni, mely kérdésekre kell feltétlenül válaszolni, továbbá meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az ügyfél több módon is időpontot kérhessen személyes ügyintézéshez. A tervezetben kiemelik: meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartás törvény alapján igényelhető adataihoz a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek informatikai úton és gyorsan hozzáférjenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.