Közélet

Huszonnégy órás ülősztrájk sárga csillaggal + FOTÓK

 Huszonnégy órás ülősztrájk sárga csillaggal + FOTÓK

2012. november 27., kedd
 Huszonnégy órás ülősztrájk sárga csillaggal + FOTÓK

A Demokratikus Koalíció a felsőoktatási intézményekért aggódik

Orosz Gábor, a Demokratikus Koalíció szegedi szervezetének ügyvezető alelnöke a párt aktivistáival 24 órás ülősztrájkba kezdett a jogi kar előtt tiltakozva a felsőoktatást érintő zárolás ellen.

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkár 45 nappal a költségvetési év vége előtt bejelentett egy óriási zárolást a felsőoktatási intézményeknél. Ennek sajnos az SZTE a legnagyobb vesztese, fogalmaz

Orosz

, több mint 800 millió forintot zárolnak.

Szabó Gábor

rektornak volt egy olyan kijelentése, hogy ezáltal borzasztó nehéz helyzetbe kerülnek. Az egyetem szenátusa hozott is egy olyan határozatot, hogy nagyjából 2 hetes szénszünet hirdetnek, amivel a 800 milliót, sajnos, nem lehet kigazdálkodni, ezért valószínűleg valamilyen strukturális átalakítások is lesznek, véli a politikus. A DK szerint ez nincs rendjén, mert a Matolcsy-féle gazdaságpolitikai ámokfutásnak a felsőoktatás az egyik legnagyobb kárvallotja. Orosz úgy véli, a felsőoktatásra több forrást kellene szánni. Megszüntetni a 16 éves korra leszállított tankötelezettséget és a végtelenül igazságtalan röghöz kötést, a szakképzésben pedig az alapvető műveltséget mindenképpen biztosítani kellene. Az országgyűlés megszavazta, hogy január elsejétől államosítják az iskolákat, 3200 intézményről beszélünk. A politikus abban látja a legnagyobb gondot, hogy semmit nem lehet tudni arról, hogyan fog működni az intézményeket felügyelő Klebelsberg Intézet, ezért úgy a pedagógusok, mint a diákok és önkormányzatok egyértelműen szenvedő alanyai lesznek ennek a meggondolatlan és nem kellőképpen előkészített intézkedésnek. Orosz figyelmeztetett egy olyan „csúfságra” is, ami 1944 óta nem esett meg a magyar Parlamentben. Tegnap

Gyöngyösi Márton

jobbikos képviselő nyíltan zsidózott, azt mondta, listázni kellene a zsidókat. „ Mi ezt abszolút elfogadhatatlan, nyílt antiszemita megnyilvánulásnak tartjuk, ezért szolidaritásunk jeléül sárga csillagot fogunk viselni a demonstráció alatt” – mondta Orosz Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.