Egyetem

Hoffmann: kigazdálkodható a felsőoktatási zárolások összege

Hoffmann: kigazdálkodható a felsőoktatási zárolások összege

2012. november 11., vasárnap
Hoffmann: kigazdálkodható a felsőoktatási zárolások összege

Az oktatási államtitkár szerint senki számára sem meglepetés, hogy "meg kell húzni a nadrágszíjat", miután az Országgyűlés a napokban tárgyalt az ország eladósodásáról. Hoffmann Rózsa, aki erről a Népszabadság szombati számában megjelentekre reagálva nyilatkozott az MTI-nek, úgy látja: a felsőoktatási intézmények - ha nehézségek árán is - képesek kigazdálkodni a most elrendelt 7,33 milliárd forintos zárolást.

Kiemelte, hogy a kormány azokon a területeken döntött kisebb-nagyobb összegek zárolásáról, amelyeknek a működését az elvonás nem teszi lehetetlenné. Kifejtette: a felsőoktatás - ha nehézségek árán is - meg tudja oldani a helyzetet, túlzás működésképtelenséget emlegetni. Megjegyezte, hogy az intézmények ezeket az összegeket a saját bevételeikből pótolni tudják. "A jól gazdálkodó intézmények számára, bár természetesen fejtörést okoz, megoldhatatlan gondot nem jelent" - fogalmazott.

Hoffmann Rózsa

kitért arra is, hogy az egyetemek saját bevétele - a költségvetési támogatáson túl - mintegy 270 milliárd forint, a zárolt összeg ennek mindössze kevesebb mint 3 százaléka, amely ésszerű takarékossági intézkedésekkel pótolható. Az oktatási államtitkár azt mondta: az az információ csak részben igaz, hogy az idén már több 10 milliárdot zároltak. A valóság az, hogy a tavalyi maradványt vették le az idei költségvetésből - mutatott rá. Hozzátette: ez a most kialakult helyzet is azt igazolja, hogy a felsőoktatásnak mindinkább el kell mozdulnia az önfenntartóvá válás irányába. Emlékeztetett arra, a miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a hallgatók körében népszerű, magas színvonalú képzéseket nyújtó intézmények adósságát az önkormányzatokhoz hasonlóan átvállalja a kormány. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerint méltánytalan, hogy mintegy 7 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatási intézmények idei költségvetéséből, miután az ágazat az idén már elszenvedett egy több tízmilliárd forintos forráselvonást.

Mezey Barna

a Népszabadság és a Magyar Nemzet szombati számában is hangot adott ezen véleményének. A Népszabadságnak azt mondta: a zárolás különböző mértékben érintheti az intézményeket, a már adósságokkal küszködő egyetemekre, főiskolákra nem terheltek semmit, a hétmilliárd forintot azok között "osztják el", pontosabban azoktól veszik el, amelyek még valahogy állnak a lábukon. Az összeg, amit most az egyetemektől egyenként elvonnak, az intézmények éves költségvetésének 3-5 százaléka. Néhány hetük maradt tehát az egyetemeknek arra, hogy ezt a drasztikus elvonást valahogy kigazdálkodják - közölte Mezey Barna, hozzátéve, hogy januárban jön az újabb megszorítás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.