Közélet

"Gyermekbarát" kihallgatószobát nyitott a Szegedi Rendőrkapitányság + FOTÓK

"Gyermekbarát" kihallgatószobát nyitott a Szegedi Rendőrkapitányság + FOTÓK

2012. november 8., csütörtök
"Gyermekbarát" kihallgatószobát nyitott a Szegedi Rendőrkapitányság + FOTÓK

A „Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében” elnevezésű bűnmegelőzési konferencia zárásaként november 8-án került sor a Szegedi Rendőrkapitányság épületében kialakított gyermekmeghallgató helyiség ünnepélyes akkreditálására - olvasható a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alkalmasságot igazoló tanúsítványát

Rétvári Bence

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át

Lukács János

r. dandártábornok úrnak, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének,

Zélity László

r. ezredes úrnak, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőjének, valamint

B. Nagy László

kormánymegbízott úrnak, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának. Az átadáson részt vett

Kiss Rigó László

, a Szeged-Csanád Egyházmegye Püspöke,

Polner Eörs

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Főigazgatója, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai., valamint

Urbán Zoltán

r. alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatója. A rendőrségnek a 14. életévét be nem töltött személyek meghallgatását gyermekbarát meghallgató szobában kell foganatosítani. A gyakorlat kötelezővé tétele előtt e helyiségek használata nem épült be a mindennapi rendőrségi gyakorlatba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendeletével azonban fontos előrelépés történt annak érdekében, hogy csökkenjen az eljárás során a gyermekeket érő további traumalehetősége.

Az igazságszolgáltatás rendszerébe bármely eljárási pozícióba - akár sértettként, akár tanúként, akár elkövetőként - bekerülő gyermek esetében a speciális eljárásjogi szabályok alkalmazásához kapcsolódva, ugyanis törekedni kell a legoptimálisabb körülmények biztosítására. Fontos szem előtt tartani, hogy egy gyermek az igazságszolgáltatásban is gyermek marad, vagyis különleges védelemre van szüksége: ügyét kellő empátiával kell megközelíteni. A felesleges traumatizálás elkerülését segíti, hogy a gyermekmeghallgató szobában - a büntetőeljárás céljával összhangban - az eljárási cselekmény a gyermek mindenekfelett álló érdekét szem előtt tartva valósulhat meg. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának Gyermekbarát Igazságszolgáltatásról szóló iránymutatása a gyermekbarát igazságszolgáltatást olyan rendszerként írja le, mely biztosítja a gyermekek jogainak védelmét, azok tiszteletben tartását és érvényesülését. Teszi mindezt úgy, hogy közben figyelembe veszi a gyermek legfőbb érdekeit, a jogállamiság követelményeit, a magán- és családi élet, valamint az emberi méltóság tiszteletben tartását, illetve a diszkrimináció tilalmának elvét. Az iránymutatás tehát alapkövetelményként határozza meg a gyermek jogait, melyek a teljesség igénye nélkül a következők: a tájékoztatáshoz való jog, a részvételhez való jog, a véleménynyilvánításhoz való jog, minden őt érintő kérdésben meghallgatásához, valamint véleményének figyelembe vételéhez való jog (korára, érettségi állapotára és fejlettségi szintjére tekintette), a képviselethez, valamint a segítségnyújtáshoz való jog. Ezeket a jogokat az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el, és a Gyermek Jogairól Szóló Egyezményben deklarálta, melyet hazánk az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdetett ki. A Szegeden ma tanúsítványt kapott, de már 2005-ben átadott helyiségben, a szigorú szakmai követelményeknek megfelelő technikai eszközök és berendezések mellett, minden azt biztosítja, hogy a gyermekeket koruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelő, speciális körülmények között, a lehető legkíméletesebben lehessen meghallgatni - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.