Gazdaság

Fokozott tb-ellenőrzésre számíthatnak a cégek

Fokozott tb-ellenőrzésre számíthatnak a cégek

2012. november 9., péntek
Fokozott tb-ellenőrzésre számíthatnak a cégek

Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a jövő évi ellenőrzési tervét, amely szerint a fő feladat a nyugdíjak megállapításához szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól, a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek - írta a Napi Gazdaság.

A lap pénteki számában azt írta, hogy a jelenleginél több és célzottabb nyugdíj-biztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő, külön vizsgálatot indíthat. Ezek az adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések középpontjában. A törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot - korosztályról korosztályra haladva -, így válna, ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa. Az adatbázis frissítése évekig tart, első körben, 2015-ig, az 1955-1959 között született, 2015-től pedig az 1960-65 között született biztosítottak adategyeztetése lesz. Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy a nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, jó tízezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ugyanakkor a biztosítottakra is figyelni fognak, az adategyeztetések során "fokozott gondossággal kell eljárni, mivel a (nyugdíj-megállapításhoz) szükséges adatok utólagos beszerzése, rekonstruálása során a csalás és visszaélés kockázata jelentősen növekedhet" - olvasható az ellenőrzési tervben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.