Bulvár

Fogorvos látogatta meg a vadaspark oroszlánját + FOTÓK

Fogorvos látogatta meg a vadaspark oroszlánját + FOTÓK

2012. november 9., péntek
Fogorvos látogatta meg a vadaspark oroszlánját + FOTÓK

Budapestről érkezett specialista látta el a Szegedi Vadaspark egyik oroszlánját: Bóbita, az ötéves nőstény foga gyulladt be, melyet speciális, lézeres technikával láttak el péntek délelőtt.

Fogászati beavatkozáson esett túl péntek délelőtt Bóbita, a Szegedi Vadaspark öt esztendős nőstény oroszlánja, miután a gondozók észrevették, hogy szája feldagadt. Az állat foga korábban már letörött, két éve emiatt hasonló kezelésen esett át - most gyulladás miatt kellett ismét kezelni. "Az állatkert több lakójának is különböző fogászati problémái vannak, ami a kor előrehaladtával, vagy sérülések miatt alakulhat ki. Egy fogász specialista érkezett ma Budapestről, aki modern eszközökkel látja el az állatokat, köztük a nőstény oroszlánt is. A fogászati vizsgálat egyébként elég gyakori az állatoknál, szerencsére azonban az ő foguk jóval fejlettebb, és egészségesebben is táplálkoznak, mint az emberek, így inkább a balesetek miatt sérülhetnek meg" - nyilatkozta portálunknak

Veprik Róbert

, a vadaspark igazgatója. Az állatot altatás után helyezték fel a műtőasztalra, leszedálása azonban nem volt egyszerű: a kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében Bóbita minden erejével küzdött az elalvás ellen.

Buksi kutyát is így műtenék

"A ragadozó a szájában hordja a fegyverét, melyet nem csak étkezéshez, de támadáshoz is használ, így sajnos előfordulhat, hogy megsérül és ellátásra szorul" - árulta el a fogászati vizsgálatot végző Kovács Katalin. A fogkő eltávolítása és a kezelendő terület kitisztítása után az állatorvos speciális lézerrel is dolgozott. "A lézer segítségével 300 fokos hőmérséklettel sterilizálható a terület, ami nagyon fontos, hiszen a fog belső ürege könnyen elfertőződhet" - magyarázta, hozzátéve: egy oroszlán fogának ellátása sem jelent nagyobb kihívást, mint egy kutya kezelése, hiszen a biztonsági lépéseket leszámítva nagyrészt ugyanazokat a technikákat alkalmazzák mindkét esetben. Bóbita a fővárosban született, 2008 vége óta lakója a vadasparknak. A másik három szegedi oroszlán - Mujkó, a hím, valamint a két nőstény, Sába és Elza - a kifutóban várta, hogy társuk újra egészséges "mosollyal" térjen vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.