Közélet

Élőlánccal vették körbe a Parlamentet DK-szimpatizánsok

Élőlánccal vették körbe a Parlamentet DK-szimpatizánsok

2012. november 19., hétfő
Élőlánccal vették körbe a Parlamentet DK-szimpatizánsok

Élőlánccal vették körbe hétfő kora este a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsai a Parlamentet, így tiltakozva a választási eljárásról szóló törvényjavaslat ellen.

Gyurcsány Ferenc

, a DK elnöke újságíróknak a Parlament előtt azt mondta: ha a mostani formájában elfogadják a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, akkor

Jose Manuel Barrosóhoz

, az Európai Bizottság elnökéhez fordulnak, hogy állapítsák meg az európai jogok sérelmét. Közölte azt is, hogy a 2014-es választásokra minden olyan szakembert meghívnak, akinek feladata a választások tisztasága feletti őrködés. A volt miniszterelnök azt mondta, a választásokról, azok szabályairól minden nemzetnek joga van dönteni, de olyan szabályokat nem hozhat, amelyek sértik az európai egyetemes alapelveket. Viszont, ha minden így marad, akkor 2014-ben szerinte nem lesznek "szabad és tisztességes" választások. Hangsúlyozta, hogy nem lehet az emberek legalapvetőbb szabadságjogának egyikét, a választást elvenni tőlük, ezért a megmozdulással üzenni akarnak a világnak és a magyaroknak is: ami az országban történik az az "ország nagy disznósága, a kormány szégyene". A megmozduláson részt vett több független, a DK-hoz tartozó országgyűlési képviselő is. Többen transzparenseket tartottak, amelyeken az volt olvasható: "Regisztráció: lábbal tiport Magyarország", "Kubatov-listás szavazás", "Szabad választást! Demokráciát!". A résztvevők egymás mellett állva körbeérték a Parlamentet. A kormánypártok választási eljárási törvényjavaslatáról az előzetes napirenddel ellentétben nem most hétfőn döntenek, mert ahhoz a házszabályban előírt határidőig nem készítették el a szavazáshoz szükséges egységes javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.