Egészség

Előadás, zenés programok a Megyeházán az AIDS Világnapján

Előadás, zenés programok a Megyeházán az AIDS Világnapján

2012. november 30., péntek
Előadás, zenés programok a Megyeházán az AIDS Világnapján

Az Egészségügyi Világszervezet és az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint, Csongrád megyében 35 HIV-fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon jelenleg közel 2 ezer, a világon 34 millió regisztrált HIV-fertőzött él.

A világ legfertőzöttebb földrésze Közép-Afrika, melyet a kórokozó terjedésének kiindulópontjaként tartanak számon. Előrejelzések szerint 2012-re az AIDS-nek tulajdonítható halálesetek száma eléri a 2.4 milliót, és ha a későbbiekben még csökken is a megbetegedések aránya, továbbra is a világszerte a tíz leggyakoribb haláleset egyike marad. Szegeden, szombaton AIDS elleni Világnapi programot tartanak a Megyeházán. Az Országos Epidemiológiai Központ statisztikáiból kiderül, Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik. 1985 és 2012. június 30. között összesen 2231 HIV vírussal fertőzött személyt regisztráltak. A 2012-es év I-II. negyedévében 116 fő érintettségére derült fény, közülük 86 homo- vagy biszexuális kapcsolat révén szerezték a fertőzést, míg a többi heteroszexuális kapcsolat útján, vagy ismeretlen módon. Idén a betegség eddig 4 fő halálát okozta. Csongrád megyében 35 HIV fertőzöttet tartanak nyilván, valószínűleg ennél több lehet, hiszen ez csak a bejelentett esetszám. Az AIDS-re vonatkozó adatokból kitűnik, főként a férfiak érintettek a megbetegedésben. Hazánkban 1986. óta összesen 681 személyt regisztráltak, többségükben férfiakat. Ez 2012-re sem változott, az idén bejelentett 25 főből 22 férfi. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve több mint 150 fiatalt vár a világnap kapcsán szervezett ismeretterjesztő programjára, december 1-én 10-től 12 óráig a Rákóczi téri épületbe. Itt nem csak szakmai felvilágosítást adnak a betegségről, hanem a kortárssegítők jóvoltából arról is szó lesz, hogyan szórakozik ma egy serdülő, milyennek látják a felnőttek világát. A programban Balu rapper is közreműködik: ő a HIV megelőzésről, a párkapcsolatokról vall, sajátos zenei stílusban. A Népegészségügyi szerv a WHO által megfogalmazott „Getting to zero” ”Közelítés a nullához” jelmondatához csatlakozva október 25-én pályázatot hirdetett „Egymásra vigyázva”címmel. A felhívást eljuttatták Csongrád megye minden középiskolájába, amelyben azt kérték a fiataloktól: foglalják alkotásokba gondolataikat az AIDS Világnap alkalmából a HIV fertőzés és AIDS betegség megelőzésével kapcsolatban. Tíz iskolából 62 darab pályamunka érkezett: döntő része és képzőművészeti alkotás (fotó, rajz, festmény, plakát), de van irodalmi munka, esszé és vers is. A pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el:

Korom Kata

keramikus képzőművész, rajztanár és

Balog Eszter

történelem, magyar szakos tanárnő a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézet igazgató helyettese, valamint

Tombácz Zsuzsanna

CSMKH NSZSZ vezetője, járványügyi szakember. Az eredményhirdetésre a pályamunkák kiértékelésére ezen a napon, az AIDS szimpóziumon kerül sor a nagyteremben. A pályamunkákból kiállítás is nyílik a CSMKH Aulájában, mely december 10-ig megtekinthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.