Közélet

Elkészült az Agora, költöznek a lakók + FOTÓK

Elkészült az Agora, költöznek a lakók + FOTÓK

2012. november 9., péntek
Elkészült az Agora, költöznek a lakók + FOTÓK

Elkészült a Szent-Györgyi Albert Agora, és az intézmények megkezdték a beköltözést. A projekt lezárásaként sajtótájékoztatóra és az épület bejárására került sor. Egész nap előadások, kézműves foglalkozások szórakoztatják az érdeklődőket. Felavatták az AGORA-kutat, valamint az általános és középiskolás osztályközösségek vetélkedője keretében délután egy flashmobbal tették emlékezetessé az eseményt.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében

Priskinné Ale Mária

, projektmenedzser, ismertette az Agora-projekt történetét, amely egészen 2008-ra nyúlik vissza. Ekkor adta be a város az első pályázatot, amelyre a Szegedi Tudományegyetemmel, az MTA Szegedi Biológiai Központjával, a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal és a Százszorszép Gyermekházzal közösen kialakított programmal pályázott.

Hivatalosan december 13-án nyílik

Ezt követően még két pályázaton sikerült nyerniük, az egyik az épület fűtésének-hűtésének és melegvíz-ellátásának megújuló energiával történő biztosítására irányult, a másik pedig az elektromos energia napenergiával történő előállítására. Az önkormányzat mindösszesen 1 milliárd 650 millió uniós támogatást nyert, míg a projekt teljes költsége 2 milliárd 250 millió körül zárult. A különbözetet az önkormányzat saját forrásból állta.

Az önkormányzat 2009-ben folytatott le egy országos, nyilvános tervpályázatot, amelyen a 26 pályaműből a BAHCS Művek Kft. nyerte el az épület tervezési jogát. 2011. június 29-én kötötték meg a szerződést a KÉSZ Építő Zrt.-vel, a kivitelezés időtartama alatt több százan dolgoztak az építkezésen. Idén szeptember 28-án már megtörtént a műszaki átadás, december 13-án pedig hivatalosan is megnyílik az Agora. Az épület beleillik a városfejlesztési koncepcióba, amely arra törekszik, hogy a kiterjessze a városközpontot. Ennek szellemében újult meg a Gutenberg utca, a Mars téri piac, a Kálvária sugárút és a négy utca által határolt tömbegységben elhelyezkedő Agora. A 6750 négyzetméter hasznos alapterületű, háromszintes épület elsődleges célja közérthető módon bemutatni a régióban születő kutatási eredményeket, és a gyerekek érdeklődését már fiatal korban felkelteni a természettudományok iránt, hangsúlyozta a szakember.

Lent a közművelődés, fent a tudomány

Báger András és Helmle Csaba építészek az impozáns épület korszerű energetikai megoldásait ismertették. A fűtéshez és hűtéshez a földhő energiáját használják talajszondák segítségével, a meleg vizet napkollektorok, az elektromos áram egy részét pedig napelemek állítják elő. Orbán Hédi, az Agora igazgatója hangsúlyozta, az épület földszintjén és az első emeleten található intézmények közművelődési funkciót töltenek be, itt kapott helyet az általa irányított 60 éves Százszorszép Gyermekház, amely nem csak a gyerekek irányában nyitott, hanem minden korosztály számára kínál gazdag és változatos programokat. Az emeleten székel a tudomány, az Európában is egyedülálló informatikatörténeti múzeum, amely a számítástechnika múltjával ismerteti meg a látogatókat. Az Informatórium interaktív kiállítások segítségével hozza közelebb a látogatókhoz az egyetemen zajló informatikai tárgyú kutatásokat, kísérleteket. Az MTI Szegedi Biológiai Kutatóközpontja laboratóriumokat alakít ki, ahol az ide látogatók bepillantást nyerhetnek a természettudományok – főleg a biológia, fizika és kémia – színes világába.

Kútavatás

A sajtótájékoztatót követően az épület Kálvária sugárúti bejárata mellett található Agora kút felavatására invitálták az egybegyűlteket. Tóth Attila művészeti író elmondta, régóta izgatják Szeged közterei. Itt most egy olyan új minőség született, aminek csak örülhetünk, fogalmazott a szakember. Nagyon szerencsés az a nemzedék, amely ennek az intézménynek a falai között fog megismerkedni a világgal, mert sokkal többet tud majd meg róla, mint az előző generációk. A szökőkút vízjátékának azért van nagyon szerencsés helye ebben a kulturális komplexumban, mert arra világít rá, hogy a természet alapeleme a víz: a tudomány vívmányaival karöltve miféle alakváltozásokra, szórakoztató játékra, vagy hűsítő környezet megteremtésére képes. Pénteken egész napos programokkal várták a kíváncsi látogatókat, 10 órától 17 óráig tudományos, ismeretterjesztő előadások követték egymást, 13 órakor közös „Flash mob” helyszíne volt lufishowwal spékelve az Agora, ismeretterjesztő vetélkedőkkel, változatos színpadi programokkal kedveskedtek a vendéglátók, 19 óráig különböző kézműves foglalkozásokra csábították az érdeklődőket, 19.30-kor pedig ünnepélyes eredményhirdetés következett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.