Bulvár

Címkék könnyítik a gumiabroncs-választást november elsejétől

Címkék könnyítik a gumiabroncs-választást november elsejétől

2012. november 4., vasárnap
Címkék könnyítik a gumiabroncs-választást november elsejétől

Újfajta, egységes címkével kell ellátni minden, az Európai Unióban (EU) forgalomba hozott gumiabroncsot november elsejétől - hívja fel a figyelmet a Magyar Gumiabroncs Szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gumiabroncscímke gyakorlatilag úgy néz ki, mint a háztartási gépeken található energiaosztály-besorolások: az ABC-betűi és színes sávok jelölik, hogy az adott gumiabroncs mennyire jól teljesít. A színes és informatív jelölések alapján a vásárló segítséget kap, hogy megismerje az adott gumiabroncs legfontosabb jellemzőit, bár ezek nem tartalmaznak kritériumokat a téli útviszonyok között igazán fontos tulajdonságokról - emeli ki a szövetség. Az egyik címke a gördülési ellenállás nagyságáról, vagyis lényegében az üzemanyag-hatékonyságról tudósít, a másik pedig az úgynevezett nedves tapadási mutatót, azaz a vizes úton szükséges fékút hosszát szemlélteti. Csakúgy, mint a háztartási berendezéseknél, az A-kategóriás abroncsok a legjobbak, míg a G-kategóriába soroltak a leggyengébbek. A harmadik címke a kerekek által keltett külső zaj mértékére utal; a pontos decibelérték mellett a hangszórójel előtti fekete hanghullámok száma mutatja, hogy csendesebb vagy épp hangosabb abroncsot készülünk vásárolni - tájékoztat a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

Morenth Péter

, a szövetség ügyvezető elnöke a közleményben kifejti, hogy a címkézésre azért is van szükség, mert a modern gumiabroncsokról ránézésre vagy tapintásra az átlagos autós nagyon keveset tud megállapítani, így nehezen is tud eligazodni a több tucat gyártó számtalan terméke között. A szakértő hozzáfűzi: az új abroncs kiválasztásában segíthet az abroncscímke, amit mindenképpen érdemes keresni gumiabroncs-vásárláskor. Ugyanakkor fontos, hogy az autósok a legmegfelelőbb téli gumiabroncsok vásárlásakor forduljanak más információs forrásokhoz, és például kérjék ki a gumiabroncs szerviz munkatársának szakmai véleményét is, mert a címkézés a téli gumiabroncs választásban nem segít. A szakértők egyöntetűen óva intenek az ismeretlen, ázsiai eredetű gumiabroncsok használatától, még akkor is, ha szerepel rajtuk EU abroncscímke - olvasható a közleményben. A gumiabroncsok felcímkézésétől azt várja a szövetség, hogy a hatékonyabb és energiatakarékosabb típusok elterjedése jelentős gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel is jár. Magyarországon hét gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin, a Pirelli és a Vredestein, egyben ők képezik a HTA (Magyar Gumiabroncs Szövetség) tagságát. Jelenleg három gyártó rendelkezik gumiabroncsgyártással foglalkozó üzemegységgel: a Bridgestone Tatabányán, a Hankook Rácalmáson, míg a Michelin Budapesten és Nyíregyházán működik. ezenkívül a Continentalnak vannak autóipari alkatrészek előállítására szakosodott üzemegységei. A gumiabroncs iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 365 milliárd forint. Az iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer, és közvetve több mint 15 ezer ember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.