Közélet

Betiltaná a pártok külföldi támogatását a Jobbik

Betiltaná a pártok külföldi támogatását a Jobbik

2012. november 28., szerda
Betiltaná a pártok külföldi támogatását a Jobbik

A magyarországi politikai pártok és politikai tevékenységet végző szervezetek külföldi anyagi támogatásának majdnem teljes betiltásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Jobbik - jelentette be Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A társadalmi szervezetek támogatása átláthatóságának megteremtése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról című javaslat értelmében politikai párt, vagy közvetlen politikai tevékenységet folytató civil szervezet vagyoni hozzájárulást más államtól és külföldi társadalmi szervezettől, illetve külföldi magánszemélytől egymillió forintot meghaladó összegű adományt nem fogadhat el. Emellett a Jobbik azt is kezdeményezi, hogy világítsák át a pártokat és politikai tevékenységet végző szervezeteket, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek az általuk kapott külföldi támogatások.

Volner János

hangsúlyozta: az, hogy nem tiltja semmilyen törvény a külföldi szervezetektől és magánszemélyektől történő adomány-elfogadást, a magyar szervezetek külföldi szervektől és személyektől való függőségének kialakulását eredményezi, amely a magyar politikai rendszer és civil szféra működésére hátrányos következményekkel járhat, esetlegesen nemzetbiztonsági kockázatot is felvethet. A jobbikos politikus példaként említette az LMP-t, amelyet az elmúlt választási időszakban

Richard Field

amerikai állampolgárságú üzletember támogatott anyagilag, valamint a

Bajnai Gordon

vezette Haza és Haladás Alapítványt, amelynek támogatója az amerikai Center for American Progress elnevezésű szervezet. Az ellenzéki párt szerint fontos megvizsgálni, hogy a külföldi forrásokat elfogadó pártok és szervezetek mennyi támogatást kaptak, milyen céllal, illetve milyen ellenszolgáltatásért cserébe. Az MTI kérdésére Volner János kijelentette: a Jobbik gazdálkodása megfelel a most benyújtott javaslatban foglalt elképzelésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.