Közélet

Az alaptörvény módosítását javasolja az LMP

Az alaptörvény módosítását javasolja az LMP

2012. november 2., péntek
Az alaptörvény módosítását javasolja az LMP

Az LMP szerint Magyarországon helyre kell állítani a népszuverenitást, a jogbiztonságot és a szociális jogállamot, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerét. A párt ennek érdekében szerdán az alaptörvény módosítását kezdeményezte.

Jávor Benedek

frakcióvezető szerdai,

Schiffer András

képviselővel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a demokratikus intézmények és eljárások leépítése olyan kritikus módon változtatta meg az ország demokratikus működését, hogy kérdésessé vált, azt helyre lehet-e még állítani a 2014-es választások után. Az LMP viszont azt szeretné, hogy ha legalább azokat a minimális feltételeket visszaállítanák, amelyek lehetővé teszik, hogy 2014 után egy kellően ellenőrzött, demokratikus verseny folyjon Magyarországon – jelentette ki. Az ellenzéki párt ennek érdekében törvényjavaslattá formálta és a parlament elé terjesztette azt a programot, amelynek fő elemeiben két hete a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalommal megegyeztek. Schiffer András alaptörvény-módosító javaslatuk három fő elemének a népszuverenitás, a jogbiztonság és a szociális jogállam, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerének helyreállítását nevezte. A népszuverenitás kapcsán azt mondta, a parlamenti választásokon a szavazók négy évente eldöntik, megfelel-e nekik az az irány, amit az ország vett. A Fidesz-KDNP viszont "aláaknázta" a következő kormányok előtti utat, az egykulcsos adó kétharmadba rögzítésével megbéklyózta a későbbi kabinetek gazdaságpolitikáját – mondta az ellenzéki képviselő, azt követelve, hogy az egykulcsos adót vegyék ki a kétharmados szabályok kzül és csökkentsék a sarkalatos törvények körét. Schiffer András a jogbiztonság és szociális jogállam kérdésére áttérve közölte, jelenleg senki nem érezheti biztonságban a vagyonát, az egzisztenciáját. Emlékeztetett arra, hogy pártjuk már tavasszal alaptörvénybe akarta emelni a visszamenőleges jogalkotás tilalmát és a szerzett jogok védelmét. Az LMP azt is szeretné, hogy alaptörvény mondja ki a lakhatáshoz való jogot, illetve a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés jogát – ismertette. A fékek és egyensúlyok rendszeréről beszélve azt mondta, hogy egy alkotmányos demokráciában minden politikai erőnek vannak korlátai, függetlenül attól, hogy mekkora a többsége. Az LMP ezért azt akarja, hogy az Országgyűlés legkésőbb 2014-ben állítsa vissza az Alkotmánybíróság (Ab) jogköreit, az embereknek adják vissza az Ab-hez fordulás lehetőségét, a bírói önkormányzati szervek pedig kapjanak hatékonyabb jogosítványokat - sorolta a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.