Kultúra

A TIK-ben elevenedik meg Franciaország történelme

A TIK-ben elevenedik meg Franciaország történelme

2012. november 23., péntek
A TIK-ben elevenedik meg Franciaország történelme

Emlékművek, apátságok, várak, őskori barlangok fotói az összes történelmi korszakon átnyúlva szemléltetik a francia műemlékállomány gazdagságát a november 26-án nyíló egyedülálló tárlaton.

„100 emlékmű, 100 író: megelevenedik Franciaország történelme” címmel nyílik kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület szervezésében november 26-án (hétfőn) 15 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. 2009 decemberében a Francia Nemzeti Örökség Kiadója pompás kiadványt jelentetett meg ugyanezen a címen. Ebben a Francia Nemzeti Emlékmű Központ kezelésében álló emlékhelyek kettős megközelítésben szerepelnek: irodalmi szálon szabad kezet adtak 100 kortárs francia irodalmárnak, történelmi téren pedig az emlékhelyek kezelőit szólaltatták meg. A gazdag kiadványból ad válogatást ez a kiállítás, melyet a francia állam bocsátott a különböző országokban működő francia kulturális egyesületek rendelkezésére. A szegedi oktatásban hagyományosan jelen lévő francia nyelv és kultúra ápolását felvállaló Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület ezúttal az SZTE Klebelsberg Könyvtárával együtt –

Eric Blin

, az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület igazgatója, illetve

Kámán-Gausz Ildikó

, a Klebelsberg Könyvtár főkönyvtárosa rendezésében – mutatja be a nagyközönségnek a francia emlékműörökség gazdagságát, változatosságát. A tablókon látható emlékművek, apátságok, várak, őskori barlangok az összes történelmi korszakon átnyúlva szemléltetik a francia műemlékállomány gazdagságát. A Font-de Gaume barlangtól a Villa Savoye-ig, a Mont-Saint-Michel apátságtól a salses-i erődig, a carnac-i kősoroktól Augustus La Turbie-ben talált győzelmi emlékműéig, a párizsi Szent Kápolnától

Bussy-Rabotin

gróf váráig vagy az Azay-le-Rideau kastélytól a cluny-i apátságig kalandozhatnak majd az érdeklődők a francia történelemben. Megnyitó beszédet mond:

Csernus Sándor

, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja, az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.