Egészség

A szenvedélybetegségekről tartanak konferenciát Szegeden

A szenvedélybetegségekről tartanak konferenciát Szegeden

2012. november 21., szerda
A szenvedélybetegségekről tartanak konferenciát Szegeden

Huszonöt éve indult el hivatalos keretek között Magyarországon a drogosok ellátása, és akkor jöttek létre az első drogambulanciák. Az évfordulón tartják a Magyar Addiktológiai Társaság VIII. tematikus konferenciáját csütörtökön és pénteken Szegeden - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője.

Arany Zoltán

elmondta: csaknem száz résztvevő érkezik az ország minden részéből az előadásokra, amelyek a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos segítségnyújtás minden elemét igyekeznek felvonultatni. Az igazgató hozzátette: bár hivatalosan 25 éve van drogprobléma-kezelés az országban, a munkát

Farkasinszky Terézia

már a 70-es években megkezdte. Az ő szellemiségét követve - amely elsősorban a közösségépítésre alapoz - dolgoznak a szegedi szakemberek még ma is. Az intézményvezető bejelentette, az elmúlt hetek sikereként könyvelhetik el, hogy jövőre építkezésbe kezdhetnek Szatymazon, létrehoznak egy rehabilitációs centrumot, amelyben a tíz felnőtt- mellett nyolc gyermekágy is lesz. Ezzel megalakul az ország első gyermekaddiktológiai osztálya. A projekt második lépcsőjeként a cél, hogy az intézményben 15-15 ágy álljon rendelkezésre a páciensek fogadására - tette hozzá. A szegedi drogcentrum négy intézménye - az ambulancia, a nappali és a közösségi ellátás, valamint a rehabilitáció - évente több tízezres megjelenést könyvelhet el. Az ambulanciát mintegy százan naponta keresik fel, ezzel csaknem 32 ezres megjelenési számmal dolgoznak évente; a rehabilitációs intézetben - 6-12 hónapig - mintegy 30-an vesznek részt évente a kezelésekben; a nappali ellátásban 60-70 kliens jelenik meg; és a tájékoztató munka során is mintegy nyolcezer embert érnek el éves szinten. A betegségek kezelésében a klasszikus drogos problémák mellett megjelenik például a játékszenvedély és a számítógép-függőség kezelése, valamint a dohányzásról való leszoktatás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.