Kultúra

A Móra-múzeum lépcsőjén dolgoztak Munkácsy mosó női + FOTÓK

A Móra-múzeum lépcsőjén dolgoztak Munkácsy mosó női + FOTÓK

2012. november 15., csütörtök
A Móra-múzeum lépcsőjén dolgoztak Munkácsy mosó női + FOTÓK

A Móra Ferenc Múzeum lépcsőjén elevenedtek meg Munkácsy mosó női: a festő egyik legkedveltebb témáját elevenítették fel a Kultúrpalota előtt tartott tízperces performance-szal csütörtök délután.

A szabadban mosó nők számos festményét ihlették meg Munkácsynak, harmincnál is több ilyen témájú remekművet készített, melyek közül két alkotást a szegedi Móra Ferenc Múzeum tárlatán is megtekinthetünk. A patakparton, erdőszélen mosó asszonyokat csütörtök délután teljes valójukban is megcsodálhattuk, ugyanis a múzeum előtti lépcsőre hordták ki a "dagadt ruhát", majd lavórokkal és korabeli kiegészítőkkel láttak neki a munkának. Miután kimostak és kiteregettek, a két "hajlott hátú asszony" a múzeum lépcsőjét is tisztára öblítette a teknőbe összehordott vízzel. November 13-án a tárlatnak sikerült átlépni a 42 ezres látogatószámot, ekkora népszerűségnek csak az előző, 2006-os szegedi Munkácsy-tárlat örvendett. Bár a Golgota már

elhagyta városunkat

és visszatért Debrecenbe, a festő monumentális alkotását

redukcióval pótolták:

a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota „kistestvére” december 16-áig tekinthető meg a Móra-múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.