Gazdaság

A Kisosz infláció alatt növelné a minimálbért

A Kisosz infláció alatt növelné a minimálbért

2012. november 26., hétfő
A Kisosz infláció alatt növelné a minimálbért

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) azt javasolja majd a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén, hogy a jövő évi minimálbér - 4,3 százalékos növekedéssel - a jelenlegi 93 ezerről 97 ezer forintra emelkedjen - írja a Világgazdaság.

A lap hétfői száma szerint a szakképesítéshez kötött garantált bérminimum 110 ezer forint lehetne a szervezet szerint, ami még kétszázalékos emelést sem jelent. Mindkét mérték elmarad a jegybank által várt ötszázalékos jövő évi inflációtól.

Antalffy Gábor

elnök a Világgazdaságnak elmondta, a szövetség érdekelt abban, hogy növekedjen a vásárlóerő, arra is figyelemmel kellett azonban lenniük, hogy túl nagy bérnövekedést a szektor vállalkozásai már nem tudnának kitermelni, mivel már az idei évre előírt - gazdasági teljesítés nélküli - 15-18 százalékos minimálbér-emelés is megviselte őket. A cafeteria-juttatások SZÉP kártyával történő finanszírozása eddig a forgalom kiegészítését jelentette a Kisosz tagságát alkotó kereskedelmi és vendéglátó vállalkozásoknak, a cafeteria közterheinek tervezett emelése azonban ennek hatékonyságát is rontani fogja jövőre. Arról nem is beszélve, hogy a kereskedelmi forgalomhoz nincs megfelelő hitelezés, így a hazai mikro- és kisvállalkozói körben a bérfejlesztéshez szükséges források nem állnak rendelkezésre - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.