Kultúra

A kínai kultúrát népszerűsítő rendezvények kísérik majd a szabadtéri játékokat + FOTÓK

A kínai kultúrát népszerűsítő rendezvények kísérik majd a szabadtéri játékokat + FOTÓK

2012. november 26., hétfő
A kínai kultúrát népszerűsítő rendezvények kísérik majd a szabadtéri játékokat + FOTÓK

A kínai kultúrát népszerűsítő rendezvényeket szervez a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézet a Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi, a Kungfu legenda (Chun Yi) című előadásaihoz kapcsolódóan.

Bátyai Edina

, a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetője a két intézmény közötti együttműködési megállapodás aláírása alkalmából rendezett hétfői sajtótájékoztatón elmondta: már hagyomány, hogy a Dóm téri fesztiválon páros években a nemzetközi néptánc-találkozó tematikus műsora, páratlan években pedig külföldi táncszínházi produkció szerepel. Közlése szerint a fesztivál szervezőinek már 2008 óta vágya, hogy Szegeden is láthassa a közönség a Kungfu legenda címet viselő, kivételes színházi előadást. A produkciót 2004 óta játsszák a pekingi Vörös színházban, és a külföldi turnékkal együtt több mint félmillió néző látta már. A kungfu filozófiáját és különleges technikáját bemutató produkció ötvözi a balett, a modern tánc, az ének, a zene elemeit a harcművészet mozgásvilágával. A több mint hatvanfős társulatot professzionális harcművészek, táncosok és akrobaták alkotják.

Szentmártoni Lívia

, az SZTE Konfuciusz Intézet vezetője emlékeztetett arra, hogy az októberben létrejött intézmény kiemelt feladata a kínai nyelv oktatása mellett az ország kultúrájának bemutatása. Ezért az intézet a jövő augusztusi előadásokhoz kapcsolódóan a kínai kultúrát népszerűsítő kísérő rendezvényeket szervez, ezeken az érdeklődők megismerkedhetnek a kungfu harcművészettel és a kalligrafikus kínai írásmóddal éppúgy, mint a teakészítés művészetével.

Ujhelyi István

, az országgyűlés alelnöke, az intézet tanácsadó testületének a vezetője hangsúlyozta, hogy a kínai gazdasági és oktatási kapcsolatok erősítése szempontjából kiemelkedő fontosságú a kulturális kötelékek szorosabbra fűzése. A politikus reményei szerint a jövő nyári táncszínházi bemutatót újabb kínai produkciók vagy éppen kiállítások követhetik Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.