Közélet

Megszűnhet a 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményes utazása

Megszűnhet a 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményes utazása

2012. november 22., csütörtök
Megszűnhet a 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményes utazása

Megszűnhet a 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményes utazása, vagyis több százezer embernek a jövőben a jelenlegi korlátozott számú, de 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható vonat- és buszjegyekért teljes árat kellene fizetni - írta csütörtöki számában a Népszava.

A lap mindezt arra hivatkozva közli, hogy megkeresték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, melyik az a négy közösségi közlekedési kedvezménykategória, ahol a jövőben garantáltan megmaradnának a jelenlegi térítési arányok. A tárca válasza szerint a jelenlegi 38 kategóriából "az idősek (65 év felettiek), a kisgyermekek (6 év alattiak), a fogyatékkal élők (és kísérőik) és a diákok kedvezményezettségét mindenképpen indokolt jogszabályi szinten is megőrizni". A lap hozzáteszi: ezek maradnának csak alanyi jogon, a többinél a közlekedési társaságokra bíznák, megtartják-e őket, eltörlik, esetleg korlátozzák a jogosultságot. Mindezek pénzügyi következményeit azonban vállalniuk kell – vagyis az említett négy területen kívül további szociálpolitikai kedvezményeket az állam nem térít meg a MÁV-nak és a Volán-társaságoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.