Közélet

A rendőrkapitány szerint nem történhet több betörés Újszegeden + FOTÓK

A rendőrkapitány szerint nem történhet több betörés Újszegeden + FOTÓK

2012. október 12., péntek
A rendőrkapitány szerint nem történhet több betörés Újszegeden + FOTÓK

A személyi intézkedésnek még nem jött el az ideje, de stratégiai lépéseket már tett a rendőrség az újszegedi betöréshullám kapcsán – jelentette ki Zélity László szegedi rendőrkapitány a Gregor iskolában e témában tartott lakossági fórumon.

„A rend fenntartása elsősorban a rendőrség feladata, és biztosítom önöket, hogy ezt a rendet a rendőrség Újszegeden vissza fogja állítani” – hangsúlyozta

Zélity László

. A szegedi rendőrkapitány úgy értékelte, e tekintetben elégtelenre vizsgáztak, hiszen hiába javult a statisztika az előző évhez képest, most az a feladat, hogy megakadályozzák a jövőbeni betöréseket. „A feladat látszólag egyszerű, nem történhet több betörés Újszegeden sem” – szögezte le. A tavalyi évhez képest 48-ról 29-re csökkent a betörések száma – ismertette a statisztikai adatokat

Hős Zoltán

újszegedi rendőrkapitány. Idén 17 esetben tulajdonítottak el értékeket, míg 12 alkalommal a rablási kísérletet is megakadályozták, melyben a lakosság is segítséget nyújtott. Az őrnagy közölte, négy körzeti megbízott teljesít szolgálatot a városrészben, és jó az együttműködésük a polgárőrséggel is, igaz a polgárőrök száma lecsökkent az elmúlt időszakban. Zélity László a lakosság és a körzeti megbízottak közötti kapcsolatból azt szűrte le, hogy az nem megfelelő. A hozott intézkedésekkel kapcsolatban arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy elrendelte az állandó járőrszolgálatot, a körzeti megbízottaknak pedig azt fogja elrendelni, hogy gyalogosan járőrözzenek, és a területükön minden üzlettel és intézménnyel alakítsanak ki kapcsolatot. „Tarthatatlan, hogy vannak olyan intézmények, ahol az adott vezető nem ismeri a körzetében dolgozó rendőrt, és szükség esetén nem tudja hívni” – jelentette ki a városi rendőrkapitány. A lakosságot arra kérte, hogy a rendőrökkel osszák meg a helyi problémákat, míg a körzeti megbízottaknak a lakossági kapcsolatok kialakítását rendelte el Zélity László. Hozzátette, konstruktív szeretne lenni ebben az ügyben, akár saját magántelefonszámát is hajlandó megadni bárkinek. A felderítéssel kapcsolatban elmondta, folyamatos nyomozóportyát rendelt el Újszegeden.

Utazó bűnözők portyáznak Újszegeden?

Zélity László arról tájékoztatott, hogy az autópálya megépítése után megnőtt az utazó bűnözők száma, Románia, illetve Budapest felől is érkeznek elkövetők, s ez megnehezíti a rendőrök munkáját. Professzionális eszközeik vannak, s az elkövetések után másfél óra után már Pesten vannak. Ezért is kiemelten fontos, hogy a lakosság együttműködjön a rendőrséggel, hogy jelezzék, ha idegeneket látnak. „Olyan típusú idegeneket keresünk, akik abszolút nem illenek be a környezetbe, teljesen céltalanul mozognak, ők lehet, hogy épp felderítik a terepet” – magyarázta. A körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője elmondta, a Pinty utcában egy földszintes ház hátsó erkélyén mászott be az elkövető, amit többen láttak is, de senki sem jelentette. Pocsai Blanka ezért a lakosságot arra kérte, fokozottan figyeljenek a hasonló esetekre. A Marostői városrészben még nem történtek olyan esetek, mint a Bérkert utcában és környékén. A körzetet képviselő Rózsavölgyi József elmondta, az ott élők fokozottabb rendőri jelenlétet kérnek. Rózsavölgyi szerint a környékbelieknek is jobban kell egymásra figyelniük, hiszen a betörők nem állnak meg a választókörzet határán. A fórum egyik résztvevője pozitívnak nevezte, hogy a körzeti megbízottak szorosabb kapcsolatot alakítanak ki a lakossággal. Az 1943 óta a városrészben élő férfi három családtagjánál és szomszédjainál is történtek betörések, ezért félnek a környéken élők. A Bérkert utcában élő Mészáros Györgyhöz két hete törtek be, amikor egy koncertre ment el otthonából mindössze két órára. Beszámolt arról is, hogy szerdán este úgy törték be egyik ismerőséhez, hogy anya és lánya otthon tartózkodott. Mészáros György szerint az önkormányzatnak is lépnie kell az ügyben, hiszen törvényben előírt feladata a közbiztonság fenntartása. „Végre tudjuk, ki a serif” – ezt már egy másik lakos mondta, aki szintén pozitívnak tartja a körzeti megbízottak folyamatos jelenlétét a városrészben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.