Közélet

Viharos széllel, helyenként zivatarokkal érkezik este a hidegfront

Viharos széllel, helyenként zivatarokkal érkezik este a hidegfront

2012. október 7., vasárnap
Viharos széllel, helyenként zivatarokkal érkezik este a hidegfront

Vasárnap este viharos széllel, helyenként zivatarokkal hidegfront éri el az országot - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

A várható heves zivatarok, erős széllökések, illetve felhőszakadás miatt 14 megyére - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Veszprém, Fejér, Pest - és a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia szolgálat. Az ország nagy tavainál egyelőre semmilyen viharjelzés nincs érvényben. A Dunántúlon és az ország középső részén már délutántól, a front előtt is kialakulhat zivatartevékenység, melyet óránkénti 60 kilométeres erősséget meghaladó széllökések, esetleg jégeső kísérhet. A viharossá fokozódó északnyugati szél kora este 5-6 óra körül éri el a Kisalföldet, este 8-9 óra körül a Duna vonalát. Késő este északkeleten (Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti felén és a Tiszántúl északi részén) viharos északi szél várható - tették hozzá. A front mentén bárhol kialakulhat zivatar - írta a meteorológiai szolgálat, megjegyezve, hogy még az úgynevezett intenzívebb zivatarcellák kialakulásához is adottak a feltételek. Ami azt jelenti, hogy leginkább az esti órákban a Dunántúl délnyugati, déli részén, késő este esetleg az Alföld déli és keleti részén a széllökések sebessége akár az óránkénti 70-90 kilométeres erősséget is elérhetik, számítani lehet jégesőre, s akár 20-30 milliméternyi csapadék is lehullhat. Az óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökéseknek és nagyobb méretű jégdarabokkal kísért heves zivatarnak viszont csekély a valószínűsége - tették hozzá. Mindeközben a hőmérséklet vasárnap kora délután 18 és 23, késő este 11, 17 Celsius-fok között valószínű. A jelenlegi előrejelzések szerint a viharos széllökések várhatóan hétfő hajnalra mérséklődnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.