Gazdaság

Varga Mihály: jelentősen csökkent a gazdaság sebezhetősége

Varga Mihály: jelentősen csökkent a gazdaság sebezhetősége

2012. október 12., péntek
Varga Mihály: jelentősen csökkent a gazdaság sebezhetősége

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság sebezhetősége jelentősen csökkent, és ha nem változik alapvetően a külső környezet jövőre, akkor nem lesz szükség külső finanszírozásra, eurókötvény kibocsátására Magyarország csak az IMF-megállapodás után készül.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén pénteken Tokióban az MTI-nek adott nyilatkozatában arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaság helyzetéről és a magyar gazdaságpolitika lépéseiről tájékoztatta az IMF tisztségviselőit. Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: "szívesen mondanám, hogy már meg is van az időpontja, de ez nem volna igaz". Felmerült, hogy a kormány eurókötvényeket bocsásson ki a devizapiacon, de erre Magyarország csak az IMF-megállapodás megkötését követően készül - erősítette meg a hiteltárgyalásokért felelős miniszter. Hozzátette: nem lenne helyes azt az üzenetet küldeni, hogy Magyarországnak nem fontos a megállapodás. Más megközelítésből a miniszter úgy ítélte meg, hogy ha nem változik alapvetően a nemzetközik környezet 2013 közepéig-végéig, akkor Magyarországnak nem lesz szüksége külső finanszírozásra. Kifejtette: Magyarország fiskális pozíciója sokat javult az elmúlt két évben, de kiigazítás óhatatlanul magával hozta a növekedési feltételek romlását és a növekedési kilátások miatt továbbra is sebezhető az ország, bár sokkal kevésbé, mint két évvel ezelőtt. "Akkor azon országok tízes listáján voltunk, ahol hamarosan várható a csőd. Ettől szerencsére messze kerültünk" - tette hozzá. Az IMF kedden megjelent Világgazdasági Kitekintésében idén 1 százalékos csökkenést vár Magyarországon, jövőre pedig 0,8 százalékos növekedést jósol. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben a bruttó hazai termék 82 százalékáról 77 százalékára csökkent az államadósság aránya, a költségvetési hiányt illetően "nem az a kérdés, hogy 5-6 vagy 7 százalék, hanem hogy a három százalékot tudjuk tartani", a folyó fizetési mérleg pedig már tartósan többletet mutat. Az európai gazdasági helyzettel - amely az IMF-közgyűlés legtöbbet emlegetett témája - kapcsolatban kifejtette: "a legnagyobb kérdés, hogy az eurózónában és tágabb értelemben véve az EU-ban az együttműködés milyen formáját lehet kialakítani, és az mennyiben járhat a nemzeti szuverenitás feladásával. A magyar kormánynak is döntenie kell erről a megfelelő időpontban." Véleménye szerint a problémák abból adódnak, hogy az euró bevezetése féloldalasan történt meg: miközben a monetáris politika egységessé vált, a fiskális politika teljesen nemzeti hatáskörben maradt, ami már akkor is azt mondatta a szakértőkkel, hogy rendkívül nehéz lesz fenntartani az együttműködést. Olyan döntéseket kell hozni, amelyek nem visszafordítják ezt a folyamatot, hanem azokat a hibákat küszöbölik ki, amelyek az euróbevezetés előtt megtörténtek - mondta az MTI-nek Tokióban Varga Mihály.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.