Gazdaság

Újabb 367 milliárdos csomagot jelentett be Matolcsy

Újabb 367 milliárdos csomagot jelentett be Matolcsy

2012. október 17., szerda
Újabb 367 milliárdos csomagot jelentett be Matolcsy

A kormány hét újabb lépésről döntött, amelyek összesen 367 milliárd forint értékű kiigazítást jelentenek a jövő évi költségvetésben – jelentette be Matolcsy György szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter úgy véli, a Magyarországgal szemben alkalmazott kettős mérce az oka, hogy újabb egyenlegjavító intézkedéssorozatot kell bejelentenie a kormánynak - írja a Magyar Nemzet Online.

Giró-Szász András

kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hangoztatta: a cél, úgy kivezetni az országot az elődöktől örökölt túlzottdeficit-eljárásból, hogy a kohéziós pénzek se kerüljenek veszélybe. A nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülésen megszületett döntéseket ismertetve elmondta: a 2013-as büdzsé kézben tartására ugyan a kormány véleménye szerint elegendő a korábban bejelentett egyenlegjavító intézkedés, az unió szerint viszont nem. „Ennek valamilyen érzelmi alapja van, ugyanis mi vagyunk az egyetlen uniós tagország, melynek nem hiszi el az EU, hogy 3 százalék alatt képes tartani a költségvetési hiányt” – vélte a tárcavezető.

Matolcsy György

elmondta, Magyarország 2004 óta áll kétszeres túlzottdeficit-eljárás alatt. Az EU-ban 21 tagállammal szemben van folyamatban ilyen eljárás, novemberben teszik majd közzé, kit vesznek ki belőle. A tárcavezető aláhúzta, ha nem kerülünk le a szégyenpadról, a magyar kohéziós alapból ennek eredményeképp majd 1000 milliárdot vonhatnak le. Az unió 2012 októberében küldött hivatalos jelzést hazánknak, hogy az intézkedéssorozat ellenére a költségvetési hiány számításaik szerint 3,7–3,9 százalék között lesz. – Ezzel mi nem értünk egyet, közgazdaságilag és szakmailag elhibázottnak tartjuk a számítást – fogalmazott Matolcsy György. Megemlítette Bulgáriának azt a lépését, mely egyedül a kaszinókban engedélyezi a játékgépek üzemeltetését. A döntés 1 milliárd eurót hozott be a bolgár költségvetésbe. Ezt ugyan Magyarország is bevezeti január elsejétől, az unió hazánknak azonban már nem ismeri el, hogy komolyabb összeget tud belőle beépíteni az államkasszába. „Amit a bolgárok megtettek, azt a magyarok nem tudják, mondja az unió, ez abszurdum. Az uniós tárgyalódelegáció csak a számításinkból eredő többletbevétel kétharmadát veszi figyelembe, így adódott a mostani helyzet. A helyzet kialakulásához az is hozzájárult, hogy az EU–IMF-csoport lefelé taksálta a magyar növekedési kilátást, többek között ezért is volt szükség az újabb korrekcióra” – jegyezte meg a miniszter. Az unió jelenlegi álláspontja miatt a kabinet 2012-re egy 133 milliárdos, 2013-ra pedig egy 367 milliárd forintos intézkedéssorozatról döntött. Ez a két lépés a nemzetgazdasági miniszter szerint elégséges ahhoz, hogy idén és jövőre jóval 3 százalék alatt tartsuk a büdzsé hiányát. A döntés szükségességével ugyanakkor nem ért egyet a kormány, közgazdaságilag, szakmailag elhibázottnak tartják a számítást.

Nem elfogadható a kettős mérce

Matolcsy hangsúlyozta, a magyar kormány mindent megtett, hogy tartsa a hiányszámításokat. De mivel ez alapján nem vennének ki minket azon államok közül, amelyek ellen eljárás folyik, a kabinet úgy döntött, megragadja a lehetőséget. „Bár nem értünk egyet az unió értékelésével, a kettős mércével, ennek ellenére olyan intézkedéssorozatról döntöttünk, mellyel most már az unió is biztosítva láthatja a 2,7 százalékos hiánycél teljesülését.” A tárcavezető az EU egyetlen dicséreteként megjegyezte: azt legalább elismerték, hogy idén 3 százalék alatt tudjuk tartani a hiányt. Viszont kitért rá, hogy az unió 11 tagállam esetében elismeri – és nem lát benne kivetnivalót –, hogy 3 százalék felett alakul a deficit. Országneveket nem kívánt mondani, hiszen baráti államokról van szó. „Ez a kettős mérce nem elfogadható” – tette hozzá. A kialakult helyzetben Matolcsy hét olyan intézkedést jelentett be, mellyel a magyar kormány meg kívánja győzni a tárgyalódelegációt a hiány tartásáról. A lépéssorozat összesen 367 milliárd forintot tartalmaz. Ennek egyik tétele, hogy a kormány 72 milliárd forinttal több bankadót szed be a tervezetthez képest 2013-ban. A kabinet célja jövőre a bankadó megfelezése lett volna, a bankszövetséggel kötött megállapodás azonban az uniós követelések miatt nem volt tartható. A pénzügyi tranzakciós illeték értékét 1 ezrelékről 2 ezrelékre emelik, amiből 90 milliárdos bevételt várnak. A terhet az államkincstár esetében is 2 ezrelékben határozzák meg, amitől 40 milliárdos többletet remélnek. Matolcsy rögzítette: van olyan pénzintézmény, mely egyáltalán nem hárítja majd át az emberekre a terhet, van azonban olyan is, mely megteszi ezt. Giró-Szász András itt hangsúlyozta, a bérekre, nyugdíjakra és a szociális juttatásokra nem vet ki tranzakciós illetéket a kormány. Az intézkedéssorozatnak köszönhetően változik a helyi iparűzési adóalap számítása is. Az eladott árú beszerzési értékét mostantól az árbevétel 80 százalékáig vonhatják le a kereskedők. Ez döntő mértékben a nagykereskedőkre hárít majd pluszterheket, kisebb mértékben az energiaszektort is érinti a döntés. A lépéstől 35 milliárd forintot vár a kormány. A korábbi híreknek megfelelően bevezetik a közműadót, amit nem csak Budapesten, de minden magyar településen kivetnek. Matolcsy szerint ez többnyire a külföldi multinacionális cégekre hárít majd terhet, és 30 milliárddal toldhatja meg a büdzsét.

60 milliárddal több áfára várva

Változást jelent majd, hogy a kafetéria esetében az egészségügyi hozzájárulás mértékét 10-ről 27 százalékra növeli a kabinet. – Ez – így a nemzetgazdasági miniszter – érzékeny tétel. Ezért megvizsgáltuk, hogy eltűnik-e a kafetéria igénybevételének előnye. Biztosíthatok mindenkit, nem tűnik el, csak csökken – jegyezte meg. Számszerűsítve a döntést ez annyit jelent, hogy mostantól minden kafetériából kihasított 100 forintnak 34 forint lesz az adótartalma. Szerdán kiderült, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytatja korábban bejelentett hatékonyságnövelő programját. Ennek folyományaként 60 milliárd forintos többletáfa-bevétellel kalkulál a kormány. Az adóbevallásnál 2,5 millió forintig lesz lehetőség egyedi számlaellenőrzésre. Ez Matolcsyék számításai szerint nagymértékben növeli az adóbevételek mértékét, és komolyan kifehéríti a gazdaságot. Mint a tárcavezető hangsúlyozta, ebből a hétpontos intézkedéssorozatból kitűnik, hogy nem változnak a közszféra bérei, és nem az IMF-követelések mentén kívánt változtatni a kabinet. A lépéseket tartalmazó részletes dokumentumot csütörtökön adják át

Olli Rehn

uniós biztosnak. „Reméljük az Európai Bizottság végre átáll a magyar álláspontra, és ha kiderül, hogy nekünk volt igazunk, akkor mindenképp ki kell venni jövő év közepén Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól.”

Forrás: Magyar Nemzet Online

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.