Gazdaság

Továbbra is recesszióban a magyar gazdaság

Továbbra is recesszióban a magyar gazdaság

2012. október 25., csütörtök
Továbbra is recesszióban a magyar gazdaság

A Világgazdaság mutatószáma szerint változatlanul recesszióban van a magyar gazdaság. A gyorsulási Irányadó (GYIA) októberben 1,21 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a havi index pedig 0,04 százalékkal mérséklődött, ekkora esésre 2010 elején volt példa utoljára - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A GYIA tíz részindexe közül hat csökkent, míg négy növekedett. A reálgazdasági indexek nagyrészt mérséklődtek, ami elég volt ahhoz, hogy az index továbbra is recessziót jelezzen. Az öt pénzügyi részindex közül három negatívan hatott, míg kettő javította a GYIA-t. A reálgazdasági indexek közül csak a munkakeresés átlagos időtartamának mérséklődése mutat javulást, a másik négy részindex mindegyike romlott. Mindezek alapján a gazdaság helyzete és kilátásai sem kedvezőek. Az egyszerre restriktív és unortodox fiskális politika fokozottan negatívan hat a fogyasztásra és a beruházásokra is. Változást továbbra is csak az EU/IMF-megállapodás hozhatna, ám a bankadó növelése és az unortodox lépések nem a gyors megegyezés irányába mutatnak - írja a lap. A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.