Közélet

Térplasztika mutatja be a szegedi Széchenyi tér nevezetességeit + FOTÓK

Térplasztika mutatja be a szegedi Széchenyi tér nevezetességeit + FOTÓK

2012. október 15., hétfő
Térplasztika mutatja be a szegedi Széchenyi tér nevezetességeit + FOTÓK

A fehér bot napján, hétfőn fölavatták a szegedi Széchenyi tér nevezetességeit bemutató térplasztikát, Szemerey-Kiss Balázs szobrászművész alkotását.

A városháza szomszédságában álló, kőből és bronzból készített szobor csaknem egyméteres átmérőjű, magassága pedig 85-90 centiméter. A sajátos terepasztal 1:200-as méretarányban ábrázolja Szeged központi terét, az ott álló fontosabb szobrokat és a környező épületeket. Amellett, hogy valósághűen bemutatja Közép-Európa egyik legnagyobb, mind a négy oldalról épületekkel körülvett terét, esztétikai élményt nyújt a városlakóknak és a Szegedre látogatóknak. A város kiemelkedő jelentőségű terének háromdimenziós ábrázolása lehetőséget ad a vakok és gyengénlátók számára a környezetük részletesebb, eddig megfoghatatlan részének megismerésére. Az emberléptékű alkotás nem akadályozza a közlekedést, nem jelent veszélyforrást, anyagában, kivitelében is időtálló és "vandálbiztos".

Ács Szilvia

, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a térplasztika egy Szeged és Szabadka által elnyert szerb-magyar határon átnyúló projekt részeként készülhetett el. A program keretében - várhatóan még az idén, az Apáthy utca rekonstrukcióját követően - a szegedi Dóm terén is elhelyeznek egy hasonló térplasztikát. A projekt részeként megújítják a csongrádi megyeszékhely idegenforgalmi nevezetességeit bemutató, öt esztendeje készült tucatnyi térképet, emellett négy újat is kihelyeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.