Közélet

Súlyos ipari baleset következményeinek elhárítását gyakorolták Algyőn + FOTÓK

Súlyos ipari baleset következményeinek elhárítását gyakorolták Algyőn + FOTÓK

2012. október 17., szerda
Súlyos ipari baleset következményeinek elhárítását gyakorolták Algyőn + FOTÓK

A Mol NyRt. algyői vasúti-közúti töltő- és gáztermék-tisztító-üzemében bekövetkező súlyos ipari baleset következményeinek elhárítását gyakorolták a katasztrófavédelem és társszervek munkatársai szerdán.

Szatmári Imre

ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, a feltételezett balesetben egy, a töltőberendezésnél álló, tíz tartálykocsis szerelvénybe fékhiba miatt belerohan egy másik, öt tartálykocsis vonat. Az ütközés következtében az egyik tartálykocsi kisiklik, felborul, palástja felreped, és jelentős mennyiségű cseppfolyós PB-gáz kerül a szabadba. A tartálykocsi szerelvény másik vége, nekiütközik a töltőcsonknak, és itt is gáz szabadul ki. A kiömlő gázból tócsa képződik, majd a párolgó szénhidrogén egy része begyullad. Az ezredes hangsúlyozta, egy hasonló katasztrófa bekövetkeztének – a szigorú biztonsági rendszabályok miatt – rendkívül csekély az esélye, a gyakorlat menetét azonban a lehető legrosszabb forgatókönyv alapján kell összeállítani. A feltételezett kár elhárításában csaknem kilencven ember, a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a szegedi hivatásos tűzoltóság, a mentő, a rendőrség, a polgárőrség és más társszervek munkatársai vettek részt. A feltételezett baleset bekövetkezte után az esőztető berendezés azonnal elkezdte a tartálykocsik hűtését, majd néhány percen belül két gépjárműfecskendővel a helyszínre érkeztek a FER Algyő Létesítményi Tűzoltóság egységei, őket röviddel később a szegedi tűzoltók is követték. A tűzoltók elsődleges feladata a tartálykocsik vízsugaras hűtése és a lángok megfékezése mellett a PB-gáz párolgásának megakadályozása volt, ezért több fecskendőből és egy vízágyúból is sűrű habbal árasztották el a baleset helyszínét. A mentési munkákat segítette, hogy a vasúti pálya környezetében 25-30 méterenként speciális tűzcsapokat helyeztek el, amelyekre szórófejek szerelhetők, így a vízsugaras hűtés kezelő nélkül is folyhat. A PB-gáz párolgása során környezetéből jelentős mennyiségű hőt von el, a levegő nedvessége kicsapódik, és így sűrű, ködszerű gázfelhő alakulhat ki. A feltételezések szerint e felhőt a szél a lakott terület felé sodorja, ezért a gyakorlat során az algyőieket felszólították arra, zárkózzanak otthonaikba, a község fürdőjéből pedig kimenekítettek néhány sérültet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.