Kultúra

Több mint könyvespolc – a Somogyi ötéves mérlege

Több mint könyvespolc – a Somogyi ötéves mérlege

2012. október 19., péntek
Több mint könyvespolc – a Somogyi ötéves mérlege

Az újgenerációs bibliotéka a lehető legszélesebb rétegeket igyekszik megszólítani kultúraközvetítő tevékenységével, melybe a képregényfesztivál, a digitalizálás, a kiállítás-rendezés éppúgy beletartozik, mint a kortárs szerzők bemutatása író-olvasó találkozókon – vallja Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatónője.

Régmúltba vesznek már azok az idők, amikor a könyvtár csak bizonyos olvasó rétegek művelődési, könyvkölcsönzési igényét kielégítő intézményként funkcionált. A bibliotéka kínálata a „mit?”, „kinek?” és „hogyan” kérdések tekintetében is megváltozott. Az igazgatónővel abból az alkalomból beszélgettünk, hogy immár öt éve munkálkodik a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár élén.

– Gyökeresen átalakulhatott az utóbbi években az emberek gondolkodása arról, mit is jelent egy könyvtár. Ön hogyan jellemezné most a Somogyit?

– A könyvtárnak mindenképpen egy rugalmas, dinamikus szervezetnek kell lennie, amely képes reagálni a változó idők kihívásaira, képes élni az újabban egyre többször felmerülő pályázati lehetőségekkel. A Somogyi egy 136 munkatárssal működő intézmény, melynek vezetésekor mindig egy jó szervezeti kultúra kialakítására törekedtünk. Természetesen egy ekkora könyvtár akkor tud hatékonyan működni, ha van benne hierarchia, de amellett számos programján, projektjén keresztül szabad teret kínál a kollégáknak az alkotásra, az együtt gondolkodásra és az önmegvalósításra.

24 órás könyvtár

– Említene néhány kihívást?

– Egyik központi téma egy ideje a digitalizálás, amit mi is elkezdtünk már. A jövő könyvtárának egyik kulcsfontosságú feladata lesz az elektronikus dokumentumszolgáltatás, de ez ugyanakkor olyan kérdéseket vet fel, mint például a szerzői jog problémája. A Jadox program segítségével a helyismereti gyűjtemény egyes dokumentumai, mint például plakátok, illetve képeslapok már elektronikusan is rendelkezésünkre állnak. Tény, hogy folyamatosan erősítenünk kell a bibliotéka virtuális oldalát, egyre nagyobb igény van a 24 órán keresztül elérhető elektronikus szolgáltatásokra. Ennek jegyében történt

az Internet-Tér kialakítása

, ahol tizennégy gép áll a látogatók rendelkezésére. Egy érintőgombos információs pultot is elhelyeztünk az aulában, valamint megújult a Somogyi-könyvtár honlapja is, egy jól kezelhető, áttekinthető, a korábbinál színesebb tartalmat kínáló webes felület született.

– Ez részben át is vezet minket a könyvtár célcsoportjaihoz, azaz kiket céloznak a könyvtár szolgáltatásai, rendezvényei?

– Kezdettől fogva törekedtünk arra, hogy minden korosztályt megszólítsunk. Gyermekkönyvtári programjaink már óvodás kortól látogathatók, az olvasóvá nevelés jegyében sikerrel bonyolítjuk évről évre a

Könyvkirály nevű, népszerű játékunkat

. Keressük a kapcsolatot a fiatalokkal, nekik szól például a

Képregényfesztivál

, elsősorban velük találkozunk a Szegedi Ifjúsági Napokra (SZIN) kihelyezett standunknál, speciálisan az egyetemistákat szólította meg a számukra szervezett előadássorozat, a

Biblio-bónusz

. A szépkorúakhoz is kiemelt figyelemmel fordulunk, korábban internetes tanfolyamokat is szerveztünk nekik, évente írhatnak

szenior elbeszélés-pályázatunkra

– egyébként most az októberi

Országos Könyvtári Napok

is kifejezetten az idősekre, az aktív időskorra helyezik a hangsúlyt. Gondolunk a hátrányos helyzetűekre is, az épület immár akadálymentesített, és a mozgásukban akadályoztatott olvasóink számára hoztuk létre a „Házhoz megy a könyv” szolgáltatásunkat, mely az idei könyvhét kapcsán

„Házhoz megy a szerző”

-re bővült.

Könyvhét és Zenei album

– A város, a régió számos intézményével ápolnak jó kapcsolatot, a Közéleti Kávéház vagy a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara programjainak is gyakran biztosítanak helyszínt. Mint említette, jelen vannak a SZIN-en, de a Hungarikum és a Halászlé Fesztiválon is. A programok között kiemelt helyet foglal el a Könyvhét, melyet idén immár ötödik éve szervezett, koordinált a Somogyi-könyvtár, itt a kortárs szerzőkkel is találkozhattak az érdeklődők.

– A könyvtárunkat fenntartó önkormányzat olykor a Könyvhéthez hasonló speciális célfeladatokkal is megbízza intézményünket, úgy gondolom, ez azt jelenti, elégedettek a munkánkkal és képesnek tartanak minket ezek hatékony megoldására is.

– Hasonlóan sikeresnek bizonyul a Zenei album sorozatuk, azaz a könyv és a kiállítások mellett a művészetek is szót kérnek és kapnak a Somogyiban?

– Igen, reméljük, egyre ismertebbek a művészeti könyvtár hangzó dokumentumai is. Internet-Terünkben folyamatosan fotókiállításokat láthatnak az érdeklődők, de az első emeleti folyóirat-olvasó falain is gyakorta helyet kapnak képzőművészeti alkotások. Nyitottunk a szegedi egyetemen működő SZTE Tehetségpont felé, művésztehetségeiknek

megmutatkozási lehetőségeket biztosítottunk

, hiszen intézményünk a múlt nagy értékeinek őrzője és a jövő tehetségeinek támogatója szeretne lenni.

Itt a könyvtári turizmus!

– Kulturális intézményeknél mindig kardinális kérdés a költségvetés, a Somogyi mennyire szenvedi meg a válságot?

– A felsorolt tevékenységeink ellenére természetesen még mindig elsődleges szempont számunkra az, hogy az olvasói igényeket megfelelő minőségű és mennyiségű dokumentumokkal elégítsük ki, annál is inkább, hiszen a Somogyi egy ODR-könyvtár (Országos Dokumentum-ellátási Rendszer). Ezért elsőbbséget élveznek a könyvbeszerzések, ezeken túl viszont a költségvetésünkből nem tudtunk semmilyen beruházást felvállalni, azokat nagy értékű, uniós pályázatok segítségével valósítottuk meg, melyekbe nekünk is bele kellett tanulnunk. Ennek ellenére optimista vagyok, hiszen a fenntartásunk megoldott.

– Az említetteken kívül látszik most más új tendencia a könyvtárakat illetően?

– Igen, a belgrádi kollégák már az úgynevezett „könyvtári turizmus” fontosságáról beszélnek, gondolkodunk projektcsomagok kialakításán, melyek révén alkalom nyílhat arra, hogy Szeged város kulturális sokszínűségére felhívjuk a városba látogatók figyelmét oly módon, hogy a könyvtár értékeit bemutatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.