Közélet

Román városok szelleme a kulturális intézetben + FOTÓK

Román városok szelleme a kulturális intézetben + FOTÓK

2012. október 14., vasárnap
Román városok szelleme a kulturális intézetben + FOTÓK

Romániai városokat és azok szellemiségét hozza közelebb az érdeklődőkhöz a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete regények, monográfiák és útikönyvek segítségével. A fiókintézetben a hónap végéig várják a könyvérdekességek az érdeklődőket.

Ezúttal nem tárlatra invitálják a román kultúra iránt érdeklődőket, hanem egy hangulatos olvasósarkot alakítottak ki a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében.

Kimpián Péter

portálunknak elmondta, budapesti központjuk több ezer kötetes könyvtárából válogattak ezúttal, a román nyelvű kiadványok között monográfiák, helytörténeti munkák, városokról szóló könyvek vannak. A kiadványok romániai városokba kalauzolnak el, s a közönséget egy meghitt olvasósarok is várja, ahol fellapozhatják a kiállított könyveket. A városok szelleméről címet viselő könyvbemutató október végéig várja az érdeklődőket. „Hogy ne csak a polcokon legyen könyv, s meséljen magáról, egy temesvári helytörténészt is meghívtunk,

Joan Haţegan

a Temesvári elsőségek és elsőbbségek című, kétkötetes és hat nyelvre fordított könyv szerzőjét” – közölte a szegedi fiókintézet munkatársa. Temesvár régiónk emblematikus városa, s a történelem során számtalan újítás indult onnan, például közvilágítás ott volt először, a helytörténész ezeket a „premiereket” szedte csokorba. Gyakorlatilag nincs költségvetése a román kulturális intézet, ennek ellenére próbálnak rendezvényeket szervezni. Joan Haţegan saját költségén jött el Temesvárról Szegedre, a budapesti Román Filmnapokat is magyar minisztériumi támogatással tudták megvalósítani, a bemutatott filmeket is ingyen bocsátották rendelkezésükre. „Nagyon jólesik a magyarországi publikum szolidaritása, amit irányunkba kifejt, felemelő ez számunkra” – fogalmazott Brînduşa Armanca igazgató. Hozzátette, az intézethálózat ellehetetlenítése politikai döntés következménye, ami román belpolitikai eseményekre vezethető vissza. „Ilyen körülmények között is támogatják a fiókintézeteinket, így képesek vagyunk tovább működni és színvonalas programokkal közvetíteni a valódi román kultúrát” – hangsúlyozta. A Budapesti Román Kulturális Intézet húszéves évfordulóját ünnepli idén, míg a szegedi fiókintézet december 12-én ünnepli ötéves fennállását. Ebből az alkalomból

Brînduşa Armanca

igazgatója díszoklevéllel ajándékozta meg azokat – köztük a SZEGEDma.hu szerkesztőségét is – akik az elmúlt években segítették a román kultúra terjesztését, és a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.