Kultúra

Paprikanap volt Ópusztaszeren

Paprikanap volt Ópusztaszeren

2012. október 13., szombat
Paprikanap volt Ópusztaszeren

„Addig kell száradnia, amíg nem zörög, de legkésőbb novemberre, a disznóvágás idejére már készen kell lennie az őrölt paprikának” – mondja a 83 éves Csicsai Imréné, aki Kiskunfélegyházáról látogatott el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark október 13-án megrendezésre kerülő Paprikanapi programjára. Az Emlékpark hagyományos néprajzi rendezvényére idén is az ország számos pontjáról érkeztek a vendégek.

A skanzen Olvasókörének udvarán igazán paprikás volt a hangulat. A hatalmas paprikafüzérekkel díszített tornácon dél-alföldi muzsika szólt, miközben a látogatók nagy lelkesedéssel készítették a szép paprikafüzéreket, kóstolták a bográcsban főtt paprikás krumplit vagy vásárolhattak a hazai termékeket kínáló paprikapiacon. A legnépszerűbbnek ezúttal is a külü bizonyult, a legkisebbek mellett felnőttek és lelkes nyugdíjasok egyaránt törték a paprikát a fából készült, lábbal hajtott szerkezettel. Az átszitált terméket aztán haza is vihették ajándékba, hogy a vasárnapi pörköltöt ízesíthessék vele. Az érdeklődők megismerhették a paprika feldolgozásának hagyományos módszereit, illetve egy paprikamolnár család tagjától a mai modern technológiáról is sok érdekességet tudhattak meg. A gyermekeket paprikakereső játékkal, paprikatotóval és paprikás gyurmával várták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.