Közélet

Médiatanácsi bírságok túl hangos tévéreklámok miatt

Médiatanácsi bírságok túl hangos tévéreklámok miatt

2012. október 18., csütörtök
Médiatanácsi bírságok túl hangos tévéreklámok miatt

Az engedélyezettnél jóval hangosabb reklámok miatt pénzbírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)Médiatanácsa több közszolgálati médiumra, illetve az egyik kereskedelmi csatornát a jogsértés azonnali abbahagyására szólította fel - közölte a médiatanács szóvivői irodája csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a második negyedévi adatok alapján ismételt jogsértés, azaz az engedélyezettnél jóval hangosabb reklámok miatt a Duna Televízió Nonprofit Zrt. 100 ezer forintos, a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. M1 és M2-es csatornája együtt 160 ezer forintos bírságot kapott, a TV2-t pedig a jogsértő gyakorlat azonnali abbahagyására szólította fel a hatóság. A médiatanács negyedévente rendszeresen ellenőrzi azt az előírást, amely szerint a televíziós hirdetések hangereje nem lehet nagyobb a környező műsorszámok hangerejénél. Az előírt hangerőértékeket egy erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével mérik a szakemberek. A hatóság a közleményben emlékeztetett arra, hogy az új médiatörvény a nézői igényekre reagálva már kifejezetten tiltja az "ordító" reklámokat, és a gyakorlat szankcionálását is lehetővé teszi. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a médiatanács a szankciók kiszabásán túl folyamatos konzultációkkal is arra törekszik, hogy tartósan ösztönözze a médiaszolgáltatókat a reklámhangerővel kapcsolatos előírások betartására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.