Magyarország élen jár a romastratégia megvalósításában

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország élenjáró az uniós tagországok között a romastratégia megvalósításában, annak átfogó szempontú nyomon követésében – állapította meg Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki kedden és szerdán Brüsszelben részt vett az egyes tagországok kijelölt kapcsolattartóinak első egyeztetésén.

A helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy ezt az első közös összejövetelt a következő hónapokban további szakmai tanácskozások követik. Az unió roma keretstratégiáját 2011 első felében, a magyar EU-elnökség alatt fogadták el. A tagállamoknak ennek alapján saját nemzeti romastratégiát kellett készíteniük. Közülük elsőként Magyarország juttatta el Brüsszelbe a maga dokumentumát, majd ez év első felében a többiek is letették az asztalra saját elképzeléseiket. E dokumentumokat az Európai Bizottság – az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye – véleményezte.

Most már a megvalósításon a sor, és Brüsszel azt kérte, hogy a tagállamok jelöljenek ki kapcsolattartó illetékeseket a témában – közölte Langerné Victor Katalin. “Elsődleges cél annak meghatározása, hogyan lehet nyomon követni minden egyes országban a romastratégia megvalósítását” – mondta.

A most véget ért első találkozóra még csak a tagországok kisebb hányada érkezett konkrét javaslatokkal. Magyarországon haladt leginkább előre a munka, és most részletesen ismertették a többi résztvevővel a monitoring rendszerre kidolgozott magyar javaslatokat. E javaslatok az elsődleges és másodlagos indikátorok mellett “kontextusindikátort” is tartalmaznak, amely a romastratégia megvalósítását komplex módon, összefüggéseiben vizsgálja.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy Svédország, a Cseh Köztársaság, valamint Spanyolország is hozott magával konkrét elképzeléseket. A svédek például a célcsoport és a döntéshozók közötti közvetítésre mentori kapcsolattartói hálózatot alakítanak ki, ők ezt “hídépítésnek” nevezik. Magyarországon ez már több szinten megvan – jegyezte meg Langerné Victor Katalin. Példaként említette az önkormányzatokat, az óvodákat, továbbá hogy elindult ennek kialakítása a szociális területen, valamint hogy az egészségügyben is lesz majd ilyen közvetítő rendszer, amelybe lehetőség szerint a célcsoport tagjait vonják be.

Default thumbnail
Előző sztori

Ittasan törte ketté a fákat

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: pontokat hagyott Vásárhelyen a Dorozsma

Legutóbbi hasonló cikkek