Közélet

Lehet, hogy mégis lesz pedagógus-béremelés?

Lehet, hogy mégis lesz pedagógus-béremelés?

2012. október 11., csütörtök
Lehet, hogy mégis lesz pedagógus-béremelés?

Még nem határozott a kormány a pedagógusbérekről - írta a Magyar Hírlap Hoffmann Rózsát idézve, aki a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezetekkel egyeztetve javaslatot készít a kormánynak.

A lap csütörtöki számában az oktatási államtitkár azt mondta: nem kormánydöntés született, hanem csak egy bejelentés hangzott el a pedagógus-életpályamodell bevezetésének lehetséges elhalasztásáról. "Még most sem reménytelen a helyzet" - mondta Hoffmann Rózsa. Szerinte a bejelentések csak lehetőségként szóltak a pedagógusbérek emelésének elhalasztásáról, de a kormányzati szereplők keresik a megoldást. Utalt arra is, hogy a köznevelési törvényben rögzített az életpályamodell bevezetésének időpontja és a 2013-as költségvetési törvény is tartalmazza a fedezetet. Az újságíró felvetésére, amely szerint az államtitkár már említett egy kompromisszumos megoldást, hogy 2013. szeptember 1-jével bevezetnék az életpályamodellt a béremelés nélkül is, de az állam garanciát vállalna arra, hogy 2014 januárjában visszamenőleg kifizetik a négy hónapra járó összeget, az államtitkár úgy válaszolt: "erről egyeztetni kell a szakszervezetekkel. A jövő hétre meghívtam a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteit, hogy megismerjem az ő javaslataikat is, és feltárjam előttük az általunk kidolgozott opciókat." "Az egyeztetés függvényében teszek javaslatot a kormánynak" - fűzte hozzá. Kifejtette: az életpályamodell a köznevelési rendszer teljes megújításának alapja. A megújulás viszont csak akkor következhet el, ha a pedagógusok többletmunkáját elfogadható mértékben megfizetik. "A januári emelés azért jelent gondot, mert tanév közben nem lehetséges átállni egy merőben új munkaszervezési és finanszírozási rendre" – mondta Hoffmann Rózsa. Az önkormányzati iskolák állami kezelésbe vételéről, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szólva megerősítette, hogy a munka az eredetileg jóváhagyott ütemterv szerint halad. Az állami feladatátvétel nem jelent többletköltséget, sőt megtakarítást eredményez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.