Közélet

Kulturális kezdeményezések kormányzati támogatásáról beszélt Lázár János

Kulturális kezdeményezések kormányzati támogatásáról beszélt Lázár János

2012. október 7., vasárnap
Kulturális kezdeményezések kormányzati támogatásáról beszélt Lázár János

Több kulturális kezdeményezés kormányzati támogatásáról beszélt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár vasárnap az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján.

Lázár János

a kiállítást megnyitó beszédében kifejtette, hogy a kormányzatnak elsősorban nem kultúrpolitikai tevékenységet kell folytatnia, sokkal inkább a kultúraszervezés területén vannak feladatai. A kormány célja, hogy lehetőséget biztosítson mindenkinek, azoknak is, akik az elmúlt két évtizedben az érdeklődés középpontjában voltak, és azoknak is, akik - nem a színvonal hiánya, hanem az induláskor szerzett hátrány miatt - csak a második, harmadik vonalban kaptak helyet - fogalmazott az államtitkár. Lázár János hangsúlyozta: óriási hiba lenne lemondani a minőségről. A kormány feladata biztosítani a keretet ahhoz, hogy a művészek egyenlő feltételek mellett legjobb alkotásaikkal versenyezzenek a közönségért. Az államtitkár beszélt arról, hogy október 25-én európai léptékben is kiemelkedő Cézanne-kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban. Elmondta, hogy 2013. október 23-án adják át a felújított Zeneakadémiát, a kormány hamarosan döntést hoz arról, hogy a műemléképület mintegy 15 milliárd forintos rekonstrukcióját további 2 milliárd forinttal támogatja. Hozzátette: a Zeneakadémia ad majd helyet annak a különleges rendezvénynek is, amellyel a kormány kapcsolódik az UNESCO által

Solti György

születésének centenáriuma alkalmából rendezett emlékév programjaihoz. Az államtitkár beszámolt arról, hogy mintegy 500 millió forintos kormányzati támogatással létrejön a kortárs magyar komolyzenét bemutató intézmény, ahol mások mellett

Kurtág György

és

Eötvös Péter

zeneszerzők munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők. Lázár János elmondta: a kormányzat szeretné, ha a Magyar Művészeti Akadémia - a Magyar Tudományos Akadémiához hasonló különleges lehetőségeket kapva - a hazai képzőművészeti élet szervezőjévé, motorjává válna, és ha az intézménynek "az aktuális hatalomtól távolabb lépve" lehetősége lenne a művészek életpályájának elismerésére. Ennek érdekében a közeljövőben több jogszabály változásáról dönt a kormány - közölte az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.