Közélet

Kötelező agrárkamarai tagság a szektor valamennyi szereplőjének + FOTÓK

Kötelező agrárkamarai tagság a szektor valamennyi szereplőjének + FOTÓK

2012. október 2., kedd
Kötelező agrárkamarai tagság a szektor valamennyi szereplőjének + FOTÓK

Novemberig lehet regisztrálni

Kötelező agrárkamarai tagságot, az 5000 forintos regisztrációs díj megfizetését és kötelező éves tagdíjat irányoz elő az országgyűlés által július 12-én elfogadott Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló új törvény.

Augusztus 1-től a jogszabály alapján a hazai agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője – a gazdasági társaságoktól az őstermelőkig – kötelezően tagjává válik az országos kamarai választások révén létrejövő Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának. A körülbelül 400 ezres várható tagsággal megalakuló új szervezet fogja felváltani a jelenlegi mintegy 10 ezres össztagságú megyei és országos agrárkamarát. A szervezet átalakulóban van: a korábbi elnökség már nem tevékenykedik –

Hódi Pál

megyei elnöktől elköszöntek –, országos átmeneti elnökség állt fel, amelynek Csongrád megyei tagja a helyi ügyekért is felelős

Kispál Ferenc

, akitől megtudtuk, az agrárkamarai választások sikeres megszervezése érdekében a törvény előírja: az agrárkamarai tagságra kötelezettek legkésőbb az idei év november 30-ig kötelesek regisztrálni. Ezt megtehetik a kamarai tanácsadóknál, a falugazdászoknál, a könyvelőknél, illetve a Magyar Agrárkamara honlapján. található online regisztrációs felületen. Az 5000 forintos regisztrációs díjat az agrárkamara honlapján található számlaszámra kell befizetni. Regisztrációra kötelezett minden olyan Magyarországon tevékenykedő személy, egyéni vállalkozó és gazdálkodó szervezet, aki/amely a törvény alapján az agrárkamarai tagságra kötelezetté válik, azaz: agrárgazdasági tevékenységet folytat. A kötelező tagság és így a nyilvántartás alól mentesülnek azok, akik tagjai a Magyar Állatorvosi Kamarának vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának vagy a Magyar Vadászkamarának vagy más vadászati szakmai szervezetnek, esetleg valamelyik hegyközségnek, de csak akkor, ha az e tagságukkal összefüggő tevékenységen kívül más agrárgazdasági tevékenységet nem folytatnak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 21 tagú átmeneti elnökséget nevezett ki, amely előkészíti és lebonyolítja a kamarai választásokat. A megyei küldöttválasztó gyűléseket 2013. február 1. és 21. között, az országos küldöttválasztó gyűléseket 2013. március 9-én tartják. Az agrárkamara megválasztott küldöttgyűlése négy alelnököt választ, akik közül 1-1 felelős a mezőgazdaságért, az élelmiszeriparért, a vidékfejlesztésért, a mikro-, kis-, és középvállalkozásokért, valamint az általános agrárgazdasági ügyekért. Az új agrárkamara az alelnökök irányítása alatt 15 szakmai osztályt hoz létre. A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara szolgáltatási és igazgatási jellegű közfeladatokat lát el. Többek között részt vesz az átfogó gazdaságfejlesztési és gazdaságstratégiai döntések előkészítésében, közreműködik az agrár-vidékfejlesztési, valamint területfejlesztési programok kidolgozásában, végrehajtásában, előmozdítja az agrárkamarai tagok gazdasági tevékenysége infrastruktúrájának fejlődését, véleményezi a tagok tevékenységét érintő kormányzati előterjesztéseket és a jogszabályok tervezeteit, stb. Az agrárkamara tagjainak éves tagdíjmértékét a tagok gazdasági súlya alapján sávosan az agrárkamara alapszabálya határozza meg oly módon, hogy az nem haladhatja meg az 1 millió forintot – hangsúlyozta Kispál Ferenc. A regisztrációs ügyfélszolgálat elérhető hétköznapokon 8-14.30-ig a 80/911-078-as zöld számon, illetve kérdéseit elküldheti a regisztracio@agrarkamara.hu e-mail címre, valamint segítséget kérhet a kamarai tanácsadóktól is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.