Közélet

A köztévében feszült egymásnak Botka és Kósa

A köztévében feszült egymásnak Botka és Kósa

2012. október 30., kedd
A köztévében feszült egymásnak Botka és Kósa

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik is nyert az utóbbi hetekben időközi önkormányzati választást. Mit jelent egy-egy időközi győzelem vagy vereség? Kósa Lajos és Botka László az M1 Az Este hétfői adásában a csőd közeli önkormányzatok adósságátvállalásáról is beszélt - írja a hirado.hu.

Kósa Lajos

Debrecen fideszes polgármestere szerint az időközi helyi választásokból nem lehet országos trendeket kiolvasni, hiszen a voksolásokon helyi tényezők döntenek.

Botka László

Szeged szocialista vezetője szerint azonban fontos, hogy a jelenlegi eredményeket összehasonlítsák a két évvel ezelőttiekkel. Úgy vélte: mindenhol látható, hogy az MSZP jelöltjei jobban szerepeltek, mint 2010-ben. Ez egyértelműen megerősíti azt a hónapok óta tartó folyamatot, mely szerint tartósan a Szocialista Párt a legerősebb ellenzéki erő. Botka László szerint az MSZP elégedett lehet a jelenlegi eredményekkel.

Orbán Viktor

miniszterelnök múlt heti bejelentésére, amely szerint az állam 1956 önkormányzat 612 milliárd forintos tartozását vállalja át, Kósa Lajos úgy reagált, hogy ez a lépés kimenekülést jelent az adósságcsapdából. Kiemelte: 2002-ben 250 milliárd volt az önkormányzatok adósságállománya, amely 2010-re 1250 milliárdra nőtt. A polgármester ezt két okkal magyarázta: egyrészt 2003-tól folyamatos volt a forráskivonás, másrészt olyan feladatokat raktak a települések nyakába, amelyeket nem tudtak finanszírozni. Botka László szerint viszont a Fidesz az adósságátvállalással felszámolja az önkormányzati rendszert, mert 2013-tól a helyhatóságok elveszítik intézményeik és bevételeik jelentős részét. Hangsúlyozta, hogy jövőre a kormányzat jelentős forrást von el a helyhatóságoktól, hisz 400 milliárddal csökkenti az támogatás mértékét, és csak 300 milliárdnyi feladatot vállal át. A debreceni városvezető erre reagálva kifejtette: az oktatás helyzete jól mutatja, hogy miért volt szükség az átalakításra. Korábban az önkormányzatok nem tudták finanszírozni az iskolák fenntartását, mivel az ehhez szükséges összeg nagyjából felét kapták csak támogatásként. Azzal viszont, hogy az állam bizonyos feladatokat átvállalt, ezek a problémák megoldódnak a jövőben. Szeged polgármestere szerint azonban alapvetően azért van szükség a hitelállományok kezelésére, mert a kabinet az előző két évhez hasonlóan jövőre is rengeteg pénzt von el a helyhatóságoktól, amit nem fedeznek az átvett feladatok. Ráadásul a kormány még az önkormányzatok bevételeihez is hozzányúl: a gépjárműadó és a legnagyobb forrás, az iparűzési adó is a lehetőségek között szerepel, így pedig a városok és a települések képtelen lennének finanszírozni magukat. Példaként saját városát említette, melynek költségvetése a két évvel ezelőtti 70 milliárdról jövőre 30 milliárd alá csökkenhet. Kósa Lajos erre reagálva elmondta: a hitelkonszolidációval és a feladatok átvállalásával az önkormányzatok így könnyebb helyzetben lesznek, mert egyensúlyba kerülnek az ellátott feladatok és a költségvetési mutatók terén.

Forrás: hirado.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.