Kultúra

Kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolást kapott a szegedi THEALTER Fesztivál

Kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolást kapott a szegedi THEALTER Fesztivál

2012. október 10., szerda
Kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolást kapott a szegedi THEALTER Fesztivál

Az indoklás szerint „Már a fesztivál megrendezése is igen fontos, hiszen e területet egyedül ez az eseménysorozat törekszik bemutatni, magyar és nemzetközi szinten is. Az, hogy a független színjátszás és Szeged neve így összekapcsolódik, mindenféleképpen érdem”.

A Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítő Programot koordináló Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus

Perjéssy Barnabás

Bessenyei György-díjas kulturális szakértőt bízta meg a THEALTER Fesztivál minősítési feladatainak elvégzésével, a helyszíni tapasztalatok összefoglalásával. A fesztivált 22 éve szervező szegedi MASZK Egyesület honlapján teljes egészében elolvasható, igen részletes jelentés alapján az országos fesztiválszövetségeket képviselő öttagú Szakmai Intéző Bizottság folytatta le a mindenre részletre kiterjedő minősítési eljárást, és ítélte meg a Kiváló Művészeti Fesztivál védjegyet a szegedi THEALTER fesztiválnak. A szakértői jelentés kiemeli, hogy a fesztivál múltja és jelene szorosan és következetesen kapcsolódik össze: „A fesztivál egyediségét biztosítja, hogy egy-egy független társulat, alternatív előadás megjelenhet ugyan más fesztiválokon is, de a teljes terület, a legjobb együttesek, az éves termés csak itt láthatóak együtt. A fesztivál középpontjában alapvetően szakmai, művészeti célok állnak, segíteni a független együttesek tevékenységét, ösztönözni új előadások létrejöttét, erősíteni a különböző szervezetek, alkotók összetartozását. A koncepció az elmúlt 22 év során fokozatosan fejlődött, minden évben kiegészül, erénye, hogy a folyamatos változások ellenére egységes egész maradt”. Az értékelés szerint „A fesztivál előadóira, közreműködőire nagy mesterségbeli tudás, magas művészi színvonal volt jellemző.”, és a fesztivál erősségeként említi a kiegészítő, kapcsolódó programok sokszínűségét, melyeket szintén „művészileg kiemelkedő színvonal jellemez”. Az értékelés fontos szempontja a helyi beágyazottság, erről az értékelés a következőket írja: „A MASZK Egyesület tevékenységének köszönhető elsősorban, hogy a független színjátszás Szegeden talált állandó otthonra, jelentősen erősítette e folyamatot az ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központ működése is. E munkára támaszkodhatott a fesztivál létrejötte, működése is. Helyi beágyazottságára több tényező is utal: a helyszínek viszonylag nagy száma, az előadások magas látogatottsága, és az ott kialakult jó légkör, valamint az aktívan dolgozó önkéntes segítők nagy száma is”, akik „kedvesen, megfelelő felkészültséggel” segítik a nézőket a tájékozódásban. Az értékelés nemzeti értékként említi, hogy „A határainkon túl kialakult alternatív színjátszás legjobb alkotásainak, társulatainak bemutatása nélkül nem lehet teljes az a körkép, amit a fesztivál bemutat. Így a szervezők e területet is következetesen beépítik a programba”.

A szakmai értékelés szerint „A 2012. évi fesztivál tapasztalatait összegezve igen impozáns számok írhatóak le. 7 nap alatt 8 ország 23 színházi alkotócsoportja mutatkozott be, melyből 8 ősbemutató volt, és 5 csak Szegeden látható. Közel 60 eseménnyel találkozhattunk 15 helyszínen. Erénye a programsorozatnak, hogy együtt jelennek meg 21 év tapasztalatai a legújabb innovációkkal. A független együttesek és alkotók bemutatása, kiegészülve az idei törekvésekkel, a közönség megszólításával, egységes szerkezetben tartalmilag jól szerkesztve, a rendelkezésre álló időben és helyszíneken megfelelően elosztva jelenik meg. Az új elgondolások igazolták jogosságukat, és ami a legfontosabb, folytathatóságukat. Tetszett a fiatalabb alkotók erőteljes megjelenése és támogatásuk. Jó volt a naprakész, eszközeiben gazdag tájékoztatás. Összességében az alternatív színjátszás eredményeinek és problémáinak teljes bemutatására törekvő, a határainkon túli magyar és nemzetközi törekvésekre is figyelő fesztivált láthattunk.” Az értékelés kiemeli a rendezvénysorozatot jellemző jó hangulatot, barátságos légkört, a különleges, csak erre a fesztiválra jellemző helyszíneket és kezdeményezéseket is, és mindössze egyetlen hiányosságot említ: „Nem a szervezőkön múlik, de jó lenne, ha a városi médiák több hírt, tudósítást adnának az eseményekről” - írta az értékelés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.