Közélet

Jövőre újra lesz repülőnap Kecskeméten

Jövőre újra lesz repülőnap Kecskeméten

2012. október 18., csütörtök
Jövőre újra lesz repülőnap Kecskeméten

Újra megrendezik a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapot jövő nyáron - jelentette be Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

A védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy háttérbeszélgetésen elmondta, az idei kihagyás után jövőre augusztusban rendezik meg a repülőnapot, amelyre 22 országot hívtak meg. A meghívottak közül mások mellett eddig Oroszország, Németország és Olaszország jelzett vissza, hogy jelen lesznek az eseményen. Oroszország jelezte azt is, hogy a Szu-27-es vadászgépeivel is tartanak majd bemutatót a kecskeméti bázison. A Szu-27 kéthajtóműves, negyedik generációs, nehéz elfogó vadászrepülőgép, amelyet az amerikai F-14, F-15, F-16 és F/A-18 repülőgépek ellen fejlesztettek ki még a Szovjetunióban. A repülőgép kiemelkedő manőverező képessége, nagy hatótávolsága és erős fegyverzete miatt rendkívül sikeres, viszonylag magas ára ellenére a Szovjetunió összeomlása után is gyártották. A csütörtöki háttérbeszélgetésen jelen volt

Siklósi Péter

védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár is, aki beszámolt arról, hogy a NATO illetékesei nemrégiben felmérték a magyar különleges műveleti erőket. A nem hivatalos visszajelzések szerint a magyar különleges műveleti katonák kiváló minősítést kaphatnak, vagyis rendelkezhetnek majd az úgynevezett "combat ready" (harcra kész) minősítéssel. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a különleges műveleti csoport - amely Afganisztánban teljesít szolgálatot - létszáma még az év végéig megduplázódik és a nevük is módosul különleges műveleti kontingensre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.