Gazdaság

Idén is megterem az ország kukoricaszükséglete

Idén is megterem az ország kukoricaszükséglete

2012. október 25., csütörtök
Idén is megterem az ország kukoricaszükséglete

Várhatóan az idén is megterem az ország kukoricaszükséglete Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint.

Az államtitkár a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) takarmányozási témával foglalkozó konferenciáján csütörtökön elmondta: a legfrissebb adatok alapján az ország 1,144 millió hektáros kukorica vetésterületéről 95 százalékban betakarították a terményt, s mintegy 4,3 millió tonna kukorica került a magtárakba. A hektáronkénti termésátlag megközelíti a 4 tonnát. Az államtitkár szerint így mintegy 4,5 millió tonna lesz az idei kukoricatermés, míg az ország éves takarmány- és ipari felhasználási szükséglete 4,0-4,2 millió tonna. Jelezte ugyanakkor, hogy kivitelre csak csekély mennyiségű kukorica kerülhet, vagy egyáltalán nem is jut. A 4,5 millió tonnás termés jelentős eredmény, hiszen a kukorica betakarítását megelőzően még olyan pesszimista becslések is voltak, amelyek 3,5 millió tonnára tették az idei összes betakarítható kukoricát Magyarországon - mondta az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.