Közélet

Három újabb 30-as övezetet jelöltek ki Szegeden + FOTÓK

Három újabb 30-as övezetet jelöltek ki Szegeden + FOTÓK

2012. október 4., csütörtök
Három újabb 30-as övezetet jelöltek ki Szegeden + FOTÓK

Érdemes körültekintően közlekedniük az autósoknak, ugyanis a város három újabb területe is úgynevezett Tempo 30-as övezeti besorolást kapott. Az útburkolati jeleket már felfestették, melyek az övezetekbe belépőket figyelmeztetik az újonnan életbe lépett forgalmi rendre.

Tudatosan jelöl ki több mint egy évtizede forgalomcsillapított övezeteket a szegedi önkormányzat, nyugat-európai tapasztalatok alapján – tájékoztatta portálunkat

Pázmány Péter

. A polgármesteri hivatal közlekedési referense elmondta, a 30 kilométer per órás sebességkorlátozású, úgynevezett „Tempo 30-as zónák” kijelölésével a lakóutcákat védik a közlekedés veszélyeitől, negatív hatásaitól. „Ezt a gyakorlatot a város által 2007-ben elfogadott Közlekedésfejlesztési Koncepció és más fejlesztési dokumentumok is megerősítik” – jegyezte meg. A gyalogosok, kerékpárosok, idősek és gyerekek közlekedését is biztonságosabbá teszi ezen zónák kijelölése, továbbá az is cél, hogy a korábban minimális forgalmat lebonyolító mellékutcák se legyenek túlterheltek. Pázmány Péter hangsúlyozta, ezek a 30-as övezetek csak akkor tölthetik be szerepüket, ha a város minél nagyobb részét lefedik.

Új Tempo 30-as övezetek:

Három új zónát jelöltek ki, az egyiket a Tisza Lajos körút – Petőfi Sándor sugárút – Rákóczi utca – Galamb utca és a Tisza által határolt területen. A másik Tempo 30-as övezet a Tisza Lajos körút – József Attila sugárút – Nagykörút és Felső-Tisza part által határolt rész, míg a harmadik zóna Újszegeden lett kijelölve, a Temesvári körút – Szőregi út – Thököly utca – Derkovits fasor – Töltés utca és Fő fasor által határolt területen.

Az önkormányzat két évvel ezelőtt tíz csillapított forgalmú övezet tervét készíttette el, lényegében lefedve az addigi „fehér foltokat”. „Terv készült a hiányzó újszegedi városrészek, az eddig le nem fedett kis- és a nagykörút közötti lakótömbök, Klebelsberg-telep, Gyálarét, Kiskundorozsma nyugati részének, valamint a korábban rendezetlen baktói városrész egységes, csillapított övezeti szabályozására” – részletezte. Az újabb 30-as zónák kijelölését a közgyűlés 2010 decemberében jóvá is hagyta, a kivitelezés azonban eddig váratott magára a szükséges források hiánya miatt. A tíz zónával kiegészítve Szeged szinte teljes területét lefedik majd a Tempo 30-as, forgalomcsillapított övezetek a tömegközlekedés által járt útvonalakat, főutakat és gyűjtőutakat kivéve. Jelenleg Szeged három újabb részén jelöltek ki ilyen övezeteket, a Szentháromság utcába csatlakozó kis mellékutaknál például múlt héten festették a zónahatárra figyelmeztető útburkolati jeleket. „A három zóna kivitelezési költsége bruttó 6,8 millió forintba kerül, melyhez 700 ezer forintos tartalékot is hozzárendeltek a közútkezelő által szükségesnek ítélt további kisebb forgalomtechnikai beavatkozások fedezetéül. A költségvetési források függvényében a további hét zóna kialakítása jövőre várható” – tudatta Pázmány Péter. Három hónapig kiegészítő táblák is felhívják a közlekedők figyelmét a forgalmi rend változására. Pázmány Pétertől megtudtuk, a kivitelezést lezáró bejárás tapasztalatai alapján még egy-két kisebb, helyi változás elképzelhető a napokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.